Трећа шанса за упис на факултете у Београду

Универзитет у Београду организоваће и трећи уписни рок, јер је на многим факултетима остало слободних места, одлучено је на седници Сената. Новина је и да се европски универзитети уједињују у алијансе, па се наша најстарија и највећа високошколска установа прикључује једној од њих.

У другом року пријавило свега 664 кандидата, а било је 3.209 слободних места.  

"Имали смо 3.209 места у другом уписном року, а 664 кандидата се пријавило на 928 програма", наводи проф. Петар Булат, проректор Универзитета у Београду.

Усвојени су нови мастер програми Индустрија четири нула.

"Ради се о институцијама које данас уписују највише студената на основним студијама које се баве информационим системима и технологијама", објашњава професор Милија Сукновић, декан ФОН-а.

Декан ЕТФ-а Мило Томашевић наводи да ће то бити један допринос квалитету високог образовања.

"Европска унија планира да у наредних пет година издвоји и инвестира хиљаду триста педесет милијарди евра у оно што ми данас зовемо индустрија 4.0.", објашњава проф. Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

Универзитет у Београду постаје члан једне Европске универзитетске алијансе. Мрежа од седам универзитета градиће заједничке програме.

"То су Универзитет у – Ослу, Универзитет Архус из Данске, Универзитет католички Лувен из Белгије, Универзитет де Пари из Француске, Хумболтов универзитет из Берлина, Немачке и Кингз колеџ из Лондона, из Велике Британије. И ми смо имали ту част да су ти универзитети позвали Универзитет у Београду да им се придружи и наша сарадња почиње одмах", наводи проф. Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Сарадња ће се односити првенствено на наставу и требало би да обезбеди боље услове рада универзитета уопште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи