Улагање у здравство у Топличком округу

Министар здравља Златибор Лончар обишао је здравствене установе у Топличком округу да се упозна са стањем и потребама лекара и пацијената, како би грађанима била пружена што квалитетнија здравствена услуга.

На Дому Здравља у Блацу приводи се крају санација крова, који је, пре месец дана однело јако невреме. Ова здравствена установа добиће и нова санитетска возила, како би што лакше стигли до пацијената у 40 села, до којих је зими често, врло тешко доћи.

"Невреме које је било пре месец дана однело је негде око 25 квадрата крова, општина то ради и санира. Министар је обећао опремање једне ургентне амбуланте са потпуном опремом, набавку комби возила за превоз пацијената за дијализу, два возила за кућну службу и за патронажу", каже Братислав Дуњић, директор Дома Здравља у Блацу. 

Општина Куршумлија је једна од најразуђенијих у Србији. Медицинска помоћ, за оне који долазе из удаљених села, пружа се и у стационарном делу Дома Здравља.

"Тешка је доста ситуација, јер морају да дођу пешке, деца им отишла на страну, или неко неког да довезе. Дође хитна помоћ кад су неке ситуације, али немају ни они довољно кола људи", каже Златко Вуковић, пацијент из Куршумлије. 

Министар здравља Златибор Лончар, који је данас обишао све здравствене установе у Топличком округу, најавио је  наставак изградње нове болнице у Прокупљу.

"Оно што је најважније, отворен је тендер да се гради нова болница, најсавременија болница, што је за људе у овом крају првокласни догађај. Оно што је добро овде што смо видели, то је да имају лекаре који су били на едукацији у Енглеској и у неким другим местима, који могу да примењују те методе и ми желимо да тим лекарима који су се показали и доказали да купимо опрему која им је неопходна да они могу да спроводе то знање за које су се усавршавали", наводи Златибор Лончар, министар здравља.

Тендер за изградњу болнице је отворен, а извођач би требало да се зна до половине октобра, када ће и почети наставак радова.

Министар Лончар је најавио пријем у стални радни однос седам лекара и 20 медицинских радника у Прокупљу, као и повећање плата у здравству, које ће од 1. новембра износити, за лекаре 10, а медицинске сестре 15 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се