Ветар који је дувао у Суботици био је попут урагана

Због промене климе оркански удари ветра све су чешћа појава и у Србији и у другим европским земљама. Упозорења која издају метеоролози грађани треба да схватају озбиљно и да у току трајања олује избегавају боравак на отвореном, рекао је за РТС Владимир Ђурђевић из Института за метеорологију.

Ветар у Суботици у понедељак је из корена чупао стогодишња стабла. У невремену је уништено више од 30 стабала.

"Ти ударни ветрови иду брзином од око 120 километара на сат и спадају у ветрове прве категорије урагана. У Суботици су то имали прилике да осете на тренутак, али код нас нема ситуација са екстремним ударима ветра као што је ту случај у, рецимо, Америци", рекао је Владимир Ђурђевић гостујући у Београдској хроници.

Када је реч о ударима ветра те јачине, Ђурђевић објашњава да је веома тешко прогнозирати тачно подручје које могу захватити.

"Оно што је могуће је да упозоримо грађане да у периоду од неколико сати, током олује, може доћи и до олујног невремена и да, ако могу, избегавају кретање на отвореном у том периоду", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, клима је промењена и чешће ћемо имати олује са јачим интензитетом него раније.

"Не постоји земља у којој оваква врста олуја не може да се догоди. Када метеоролози издају упозорење, грађани то треба да озбиљно схвате и да покушају да пре свега заштите себе, а онда и материјална добра", рекао је Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво