Београд не лежи на две него на чак 12 река

На ушћу Саве у Дунав налази се Београд, а испод њега најмање девет подземних река и потока, од којих неки пролазе испод самог срца престонице – Хотела Москве и Позоришта на Теразијама.

Познатија је Мокролушка река, која тече испод ауто-пута, Славујев поток под Звездаром, Врачарски под Славијом, Чубурски под Немањином, Бибијин код зграде "Политике", Репишки код Репишта, Манастирски у Раковици, Вишњички у Вишњичкој бањи и Галовица на Бежанији.

Мање су познати Миријевски и Бањички поток. Први тече испод Миријевског булевара, а други извире код Цркве Св. Василија Острошког и пролази Бањичком шумом до стадиона "Рајко Митић", а одатле преко колектора иде у Мокролушки поток.

"Када је постојала Стамбол капија и када је Милош Обреновић решио да уреди простор (Теразије), читав овај део се налазио под водом, баре, скроз до саме Славије и постоји интересантна анегдота која каже да Милош Обреновић, када је доводио своје госте који су посећивали Србију, водио у лов на дивље патке на Славију", прича хроничар Видоје Голубовић.

На платоу Хотела Москва, кажу, постоји 11 живих извора воде.

Осим испод Москве, воде теку и испод Хотела Славија. Као и некада, оне су изазов за градитеље. Око девет метара испод Трга Николе Пашића, у Позоришту на Теразијама, налазе се четири дренажне јаме, са по две пумпе, које стално раде, како вода не би поплавила сцену.

"Долази до проблема у смислу, вишег, нижег нивоа, наглог, високог нивоа. Онда морамо да будемо, 24 сата је портирска служба у приправности. Обилазе, гледају на сат, сат и по и контролишу ниво воде у дренажним јамама", објашњава Драган Лазић из Позоришта на Теразијама.

Видоје Голубовић наводи да је данас врло тешко утврдити где би се све и на којем месту могле појавити подземне воде.

"Само последњих 15-20 година је често пута при копању и припремању темеља се појављивала вода, а да људи нису ни имали сазнања да се ту може појавити", додаје Голубовић.

Некада је вода текла низ Кумодрашку, а Врачарска река годинама се сливала од Славије до Железничке станице. До изградње савремене водоводне мреже, у Београду су постојала три водовода: Римски, Мокролушки и Булбулдерски. Последњи је ишао кроз Скадарлију, где се налазио аквадукт – Скадарска капија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи