Министарство забринуто због радова на тврђави у Новом Брду

Министарство културе и информисања с великом пажњом прати ситуацију насталу током пројекта санације зидина српске средњовековне тврђаве у Новом Брду на Косову и Метохији и изражава забринутост у вези са најноновијим дешавањима на том локалитету, истиче се у саопштењу.

Обнову тврђаве у Новом Брду финансира Европска унија кроз програм претприступне помоћи –ИПА. Пројекат спроводи Унеско, у сарадњи са Унмиком и Канцеларијом ЕУ у Приштини. Радови на обнови тврђаве започети су 2015. године, а на међународном тендеру, који је спровео Унеско, посао је додељен фирми "Кото" из Београда.

"Имајући у виду да је реч о споменику културе од изузетног значаја за Републику Србију, Министарство културе и информисања упутило је писмо Унеску у којем се надлежној Канцеларији Унеска нуди свака врста помоћи у циљу хитног решавања настале ситуације и изражава очекивање за појачано ангажовање Унеска на заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији", наглашава се у саопштењу Министарства културе.

Такође, ресорно министарство је наложило Републичком заводу за заштиту споменика културе да хитно достави додатне информације у вези са радовима у Новом Брду.

У саопштењу се подсећа да иако није финансијер нити носилац пројекта обнове тврђаве, Министарство културе и информисања је одмах по сазнању о дешавањима у Новом Брду у марту организовало састанак са извођачем радова, на којем су представници предузећа "Кото" истакли да је ванредни догађај при санацији највероватније изазван атмосферским приликама у току извођења радова и пружили уверавања да ће настали проблем бити превазиђен.

"Нажалост, читава ситуација послужила је, по већ устаљеној пракси, приштинским властима за политизацију читавог случаја", закључује се у саопштењу министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се