"Бејби бум" у Дрмну код Пожаревца

Дрмно, за разлику од других села у пожаревачком крају, бележи бејби-бум. У протекле две године у њему је рођено више од двадесет беба. Радна места и солидне плате, уз добру инфраструктуру, задржале су Дрмљане на дедовини.

Роде у Дрмно слећу мање више колико и у друга села у околини Пожаревца, али им је продуктивност знатно већа. У протекле две године у Дрмну је рођено више од двадесет беба.

Драган Ивић, председник МЗ Дрмно, каже да се до данашњег дана 2019. године родило седморо деце.

"Имамо још два или три у најави ове године, што знамо. 2018. године је рођено једанаесторо деце које је пријављено на Дрмно. Иначе је било ту још два, три детета која тренутно нису пријављена у Дрмну, живе у Костолцу или Пожаревцу", каже Ивић.

Мајка Јелена Бачић сматра да треба човек да успостави шта му је најважније у животу, а да су њима најважнија деца. "Нама је ово трећа беба и јако смо задовољни", истиче Бачићева.  

Радна места задржала Дрмљане на дедовини

Осим рода и димњаци имају значајан допринос у позитивној демографији Дрмна. Скоро да нема куће у том селу из које бар један члан не ради у Термоелектранама и на површинским коповима Костолац.

Радна места и солидне плате, уз добру инфраструктуру попут топлификационе мреже и градског водовода, задржале су Дрмљане на дедовини.

Петар Рашковић каже да је Дрмно добро село, само по себи. "Све имамо што се каже, не жалимо се низашта", рекао је Рашковић.

"Село развијено, много омладине. Изгледа да је такав период наишао тренутно, пар година. Пуно деце као што видите. Надамо се да ће да се настави овако", каже Невена Николић.

Дамир Дамњановић истиче да стандард може да буде "овакав и онакав", и да је то променљиво, али да ако има љубави и узајамног разумевања и поштовања, брак и породица могу да издрже без обзира на тренутни стандард.

Изузетак у односу на друга села у пожаревачком крају 

Дрмно је изузетак у односу на многа села пожаревачког краја, у којима се годишње роди тек по једна беба.

"Ја сам у последње две године у Дрмну само венчао шеснаест младих брачних парова. Само у Дрмну. Значи, вероватно је било венчања и у граду, по ресторанима, али ја сам обавио шеснаест. То се није десило последњих петнаест година", наводи Дејан Стојадиновић.

Многи житељи Браничевског округа отишли су на рад у иностранство, али се, за разлику од рода, све мање враћају.

Дрмљани верују да ће их роде и даље посећивати, и да ће у њиховим породичним гнездима бити још више деце.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи