Шта веже Србе и Турке – страх и незнање узроци предрасуда

Научно бављење историјом Османског царства, које је у вишевековном додиру са историјом Србије, Балкана и балканских народа немогуће је без писаних трагова. Да би се добила јаснија слика о животу грађана, трговаца, занатлија и сељака, економији, трговини и саобраћају, политици – помажу и документа која су се чувала у Турској.

У протекле две године у Архив Србије стигло је 20.000 дигиталних докумената из османског периода. Београд је и домаћин Конгреса где се расправља о српско-турским односима и историјским питањима од средњег века до данас.

Др Сузана Рајић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду рекла је за РТС да тај факултет никада није примио толики број гостију одједном.

Истакла је да је Конгрес био одлична прилика да се, у години када се обележава 140 година од обнове дипломатских односа Кнежевине Србије и Османског царства, посвети пажња бројним научним питањима и да се као у огледалу сагледа историја из српских и турских извора.

Напомиње да су дискусије биле успешне и плодне и да се разговарало о миграцијама, трговини, образовању, животу људи, Београду.

"Сазнали смо нешто ново и надам се да су и наши гости сазнали нешто из наших истраживања", рекла је Сузана Рајић.

Редовни професор Блискоисточног универзитета на Кипру проф. др Слободан Илић је рекао да је страх узрок свих предрасуда и нетрпељивости, а узрок страха је незнање.

"Оног часа када ми једни о другима сазнамо више, схватићемо да смо блиски и да нас много више тога спаја него што нас раздваја", навео је Илић.

Напоменуо је да су Турци и Срби имали дугачак период заједничког живота, да то неком може да се свиђа или не свиђа, али да је све то време живот грађен у оквирима који су били једини могући и доступни.

"Речи Србин и Србија не носе лоше конотације"

Илић каже да смо данас сведоци отопљавања односа и приближавања између Србије и Турске, како и активније улоге Турске на Балкану али и у свету.

"Можемо бити радосни што имамо јаког и искреног пријатеља у Турској", рекао је Илић и додао да он, као неко ко је већину живоа провео у Турском делу света, има позитивна искуства и да је сведок да речи Србин и Србија не носе лоше конотације већ је дочекиван с љубављу и поштовањем.

Истиче да је Османска држава била заснована на исламу који признаје само једну нацију муслимана, где нису били битни боја коже, раса, језик, већ је једино била битна вера. Међутим, каже да у првим периодима османске власти ни вера није имала толику улогу јер је било спахија који су остали Хришани а и многе султаније нису проениле веру.

Проф. др Алатин Акоз са Селчук универзитета говорио је о документима који су стигли истичући да су султанове наредбе и фермани генерално били поштовани и да су Османлије у принципу остваривале оно што су обећале.

У документима постоје уверљиви докази о томе да је турска морнарица пролазила Дунавом и да је имала ратну трговачку флоту.

Професор Акоз наводи да је, након Сулејмана Величанственог, типична османлијска војна тактика била припремање терена копненим путем од Солуна ка Београду, а да је Београд био најсевернија тачка одакле се могло организовати даље напредовање.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 07. сеп 2019, 21:38) - Sima [нерегистровани]

Ne mogu da verujem...

šta izgovaraju učeni ljudi, intelektualci... Čuj, Turska je Srbiji iskreni i jak prijatelj?! Ma, šta je tačno pokazatelj toga? Podrška nezavisnosti Kosova, naoružavanje njihove vojske...

(субота, 07. сеп 2019, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

Od 1389 do 1566 Turska nije bila nimalo loša prema Srbima!

Tek poslije smrti Sulejman Zakonodavca 1566, njegov sin nasljednik, Selim I (pijanica) je želio da islamizuje cijeli Balkan i od tada počinju neprijateljstva koja su i danas u glavama Srba!

(субота, 07. сеп 2019, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Серија

Једини позитиван лик у тој серији је Бали Бег који је из Смедерева.

(субота, 07. сеп 2019, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

Slatko me nasmejalo ovaj tekst...

Ovo me je nasmejalo... Dobri odnosi a mi pod ropstvom 500 godina... Razumem da se trebaju stvarati danas dobri odnosi sa turskom I to podrzavam Ali nemojte da mi govorite da su Osmanlije bile prijatelji Srbije... Sto je mnogo mnogo je... Zivela Sarma I Burek baklave I tolumba.... Sve drugo je znak pitanja iz doba Osmanlije...

(субота, 07. сеп 2019, 16:36) - info329 [нерегистровани]

Ко да проучава ?

Ко ће проучавати та документа? Нису писана на српском или енглеском, већ на османском турском. А једина два историчара који знају османски, Шулетић и Фотић, су отпуштени.

(субота, 07. сеп 2019, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

sta veže srbe i turke

pa veže krv, krv nije voda

(субота, 07. сеп 2019, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

Ropstvo!

Nas i Turke ne veze nista, osim 500 godine ropstva u istoriji Srba. Knez Mihajlo je uradio posao, a mi mu podigli spomenik. Sada renoviramo spomenike muciteljima nasih predaka, sve zbog para koje donira Turska iz svojih razloga.

(субота, 07. сеп 2019, 13:18) - РС333 [нерегистровани]

Наравно

Требају турске фирме узимати паре по Србији па се раде ови скупови о "добрим" историјским везама

(субота, 07. сеп 2019, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

Грешка

Шта говори ова жена? Пре две-три године је био на Филолошком факултету Византолошки конгрес, где је било преко 1000 учесника. Како је може ово бити највећи скуп? Па када су и славистички скупови, има више учесника-научника.

(субота, 07. сеп 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Sve bliske veze Srba i Turaka

Su se lepo videle kroz seriju Sulejman Velicanstveni gde od Srba nema ni pomena.