Нови студијски програми повезују ИТ знања са пословним вештинама

Четири студијска програма које су креирали Електротехнички, Машински, Математички факултет и ФОН из Београда, Универзитети у Крагујевцу и Нишу, представљени су Влади Србије.

Влади су представљени нови мастер програми под јединственим називом Мастер 4.0, који би требало да повежу савремена ИТ знања са пословним вештинама

У настави ће учествовати и представници ИТ компанија, који ће омогућити обавезну праксу за студенте.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић наводи да су ту највеће компаније у Србији.

"Мислимо да ће њихов допринос предавањима допринети студентима да се упознају са новим стварима, анализом података, рачунарство и нове области", каже Филиповић.

Премијерка Ана Брнабић каже да је за њу четврта индустријска револуција најбољи одговор на низ проблема и изазова са којима се земља суочава.

"То је за мене најбољи начин да Србија брзо одскочи, да економски раст буде већи, динамичнији, да се просечна плата брзо повећа", истиче премијерка.

Мастер 4.0 програми ће обухватити области као што су анализа података, биоинформатика, интернет ствари, машинско учење, вештачка интелигенција, виртуелна реалност, као и бизнис предмете попут менаџмента, финансија и рачуноводства, маркетинга, предузетништва, наводи се у саопштењу Владе.

Један од захтева јавног конкурса на коме су Мастер 4.0 програми изабрани био је и да се у наставу укључе и предавачи из иностранства, па ће се тако студенти имати прилике да слушају предавања стручњака са престижних америчких, шпанских, данских, француских, као и универзитета из региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво