Нова година свечано дочекана широм Србије

Хиљаде грађана на централним трговима у свим већим градовима Србије у добром расположењу дочекало 2009. годину. Бреговићев "Јеремија пали топа" у Београду пред Екс-YU публиком. "Партибрејкерси" и Масимо Савић у Новом Саду. "Ван Гог" и Харис Џиновић у Нишу. "Пилоти" и Дејан Цукић у Крагујевцу. Весело и у Ваљеву, Лесковцу, Краљеву. На Косову без инцидената.

Београд: На платоу испред Дома Народне скупштине пред неколико хиљада гледалаца дочекана је Нова година.

Вишеминутни ватромет изнад центра главног града Србије означио је прве секунде Нове 2009. године, а хиљаде Београђана и њихових гостију одбројало је последњих двадесет секунди старе године са Гораном Бреговићем и његовим "Оркестром за свадбе и сахране".

"Срећна вам Нова година, пјевамо у ваше здравље", честитао је Бреговић Београђанима и запевао стару српску народну песму "Јеремија пали топа".

Прослава под мотом "Почнимо пољупцима" почела је наступом Ане Станић, a након ње свирао је оркестар "Врело".

Победница Евровизије Марија Шерифовић наступила је око 1 сат иза поноћи.

Центром града одјекивала је музика и петарде, а Београђани и гости престонице, углавном млади из бивших југословенских република Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске, прославили су Нову 2009.

Због прославе Нове године до пет сати ујутро саобраћај је био обустављен на тргу Николе Пашића, Булеваром Краља Александра од Трга Николе Пашића до Таковске улице и Дечанском од Трга Николе Пашића до Теразијског тунела.

Нови Сад: Неколико хиљада људи окупило се на централном новосадском Тргу слободе на дочеку Нове 2009. године.

Поред Трга слободе, градске власти организoвале су  прославу Нове године на још три места у граду: на Тргу младенаца су свирали тамбураши, на Спенсу или  такозваној ди-џеј сцени а у Мастер сали Новосадског сајма "Дугино посело".

Као звезде вечери, на Тргу слободе наступили су "Партибрејкерси", хрватски кантаутор Масимо Савић и познати македонски извођач Кирил.

Многи Новосађани новогодишњу ноћ провели су у бројним клубовима.

Крагујевац: Већина Крагујевчана 2009. годину дочекала је у својим домовима, а весело је било, на минус девет степени, и на тргу "Код Крста" где је после паузе од четири године организован новогодишњи концерт-

Крагујевчане који су одлучили да пркосећи ниској спољној температури дочекају Нову годину на Тргу, забављали су Кики Лесандрић, група "Пилоти" и Дејан Цукић а у поноћ, када је традиционално организован ватромет, наступио је и Миодраг Ђуричић са бубњарима.

Весело је било и у хотелима и у бројним кафићима и ресторанима, а прилику да их посети Деда мраз и уручи им поклоне имало је 40 малишана обданишта "Цицибан" који су Нову годину дочекали са својим васпитачицама.

Краљево: Око 2000 Краљевчана Нову 2009. годину дочекало је на главном градском тргу уз музику младог интерпретатора Бојана Бијелића.

У име града Краљева суграђанима je Нову годину честитала заменица градоначелника Весна Вукајловић.

Већина Краљевчана је Нову годину дочекала код својих кућа, а највећи број младих је провод потражио у кафићима.

Ниш: Више хиљада људи дочекало је на централном градском тргу у Нишу Нову 2009. годину.

На Тргу Краља Милана наступио је београдски бенд "Ван Гог," и певач Харис Џиновић.

Поноћ су уз ватромет обележили и трубачи и детонације петарди.

Дочек су организовали град Ниш и Нишки културни центар, а на Тргу је био и градоначелник Милош Симоновић.

Лесковац: Крај старе и почетак Нове 2009. године у Лесковцу је на тргу Широка чаршија обележио велики ватромет, који је трајао шест минута.

Ватромет са велике бине, око које се окупило неколико стотина Лесковчана, пратили су звуци трубача, али и на хиљаде петарди и других мини-ватромета, који су одјекивали целим градом.

Директор Туристичке оргаизације Лесковца Жикица Несторовић, заједно са Деда Мразом, упутио је суграђанима честитке и пожeлео добро здравље.

Пре и после ватромeта и поздравних говора са бине је окупљене грађане забављала певачица Снежана Савић са оркестром.

Ваљево: Нову 2009. годину Ваљевчани су дочекали на Градском тргу уз ватромет и београдске групе "Ортдокс Келтс и "Деца лоших музичара". Новогодишњи дочек организован је у кафићима и кафанама.

У клубу Народног музеја, организован је дочек за децу и младе са посебним потребама.

Дочек је организован и на Дивчибарама, а Нову годину су дочекали и житељи околних општина Колубарског округа - Уба, Лајковца, Љига, Мионице и Осечине, где организованог дочека на отвореном није било.

Косово: На северу Косова већина грађана је Нову годину дочекала код својих кућа, а током ноћи није било инцидената у Косовској Митровици.

У поноћ је и у северном, српском, и у јужном, албанском, делу Косовске Митровице долазак Нове године обележен ватрометом и "канонадом" пиротехничких средстава.

На улицама северног дела града током новогодишње ноћи било је видно појачано присуство војника Кфораа у оклопним возилима и под пуном ратном опремом, а присутни су били и припадници Косовске полицијске службе.

У Косовској Митровици, Звечану, Зубином потоку и Лепосавићу није било организованог дочека.

Прослава на главном приштинском тргу Мајке Терезе трајала је неколико сати после поноћи и према проценама медија на ној се окупило неколико хиљада грађана Приштине, углавном младих.

У саопштењу Косовске полицијске службе оцењује се да је прослава прошла без већих безбедносних проблема.

Дочек Нове године и у Призрену  је протекао мирно - на Шадрвану, централном призренском тргу, окупило се више хиљада грађана који су играли и певали око окићене јелке. Са Каљаје, градске тврђаве, уприличен је ватромет који је дуго обасјавао цео град.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво