Раздор у јеврејској заједници

У Србији нема антисемитизма и Србија га осуђује, а уважава јеврејску заједницу и поштује њихова права, речено је на састанку председника Србије и представнике Светског јеврејског конгреса. Међутим, унутар јеврејске заједнице у Србији више од годину траје раздор. Четири јеврејске општине покушале су да смене руководство Савеза јеврејских општина Србије. Неколико месеци касније, до подела је дошло и у Јеврејској општини Београд.

Располагање имовином Јевреја убијених у Холокаусту без потомака показало се као јабука раздора. Уследили су ванредни избори у заједници, али и тужба дотадашњег председника Заједница Јеврејских општина Србије. У судску одлуку уздају се и тужени.

"Сигурно да нам не одговара толико дуго решавање тог проблема, али са друге стране и не излазимо на улицу, не пишемо писма министрима, не тражимо никакву интервенцију било кога из руководства, него као што сам рекао чекамо да се та ствар реши пред судом", каже Игор Гинзберг, новоизабрани председник Савеза јеврејских општина Србије.

Јасно опредељење директора центра "Симон Визентал" за једну од две струје део јеврејске заједнице сматра непримереним. Негодују и због броја жртава у Јасеновцу који је недавно изнео у Београду.

"Сви релеватни историчари и истраживачи сматрају да је можда цифра најприближнија око 130.000, а господин Зуроф каже да они сматрају, не он да смaтра, значи говори у име 'Симон Визентал' центра. Ми ћемо морати да питамо господу из 'Симон Визентал' центра на основ којих истраживања су они дошли до закључка да су у Јасеновцу страдало до 100.000 или око 100.000", истиче Ненад Фогел, председник Јеврејске општине Земун.

Смењено руководство сматра да су засметали када су упозорили да четири јеврејске општине не подносе извештаје о трошењу новца добијеног од имовине жртава Холокауста без живих наследника.

"Ванредна изборна скупштина ће бити тема неке судске расправе у новембру месецу ове године и ја мислим да ће након тога врло брзо доћи до разрешења читаве ситуција када ће се у потпуности видети о чему се ради и постати потпуно јасно да је ово један нонсенс који се покушава понављањем по стоти пут претворити у истину", наводи Роберт Сабадош, смењени председник Савеза јеврејских општина Србије.

Рабину Исаку Асиелу се замера да не ради на уједињењу заједнице.

"Нису овде у питању нека деца која се играју у песку, па су се посвађала око некакве куле у песку. Овде су у питању крупне ствари – лаж, криминал и ту нема неутралних", сматра рабин Исак Асиел.

Положај Јевреја у Србији, као и изградња Меморијалног центра на Старом сајмишту биле су неке од тема разговора председника Србије и представника Светског јеврејског конгреса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво