Трг Републике у новом руху

Трг Републике у Београду од јутрос је отворен за саобраћај и пешаке. Радови на реконструкцији завршени су педесет и пет дана пре рока.

Поред простране пешачке зоне постоје четири саобраћајне траке, урађена је нова контактна мрежа за тролејбусе, постављене су паметне клупе са бесплатним интернетом, потапајући стубићи на ободу пешачке зоне.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да од данас у најужем центру Београда, на ободу пешачке зоне, ради систем потапајућих стубића какав постоји у Берлину и другим немачким градовима.

"Поставили смо 15 потапајућих стубића на седам локација на ободима пешачке зоне. Свака локација опремљена је камерама и интерфоном. Систем управљања је путем ТАГ-система. Возило које има решење Секретаријата за саобраћај Скупштине града Београда зависно од режима уласка који му је дођељен (6-9 сати за доставна возила, 0-24 за станаре у пешачкој зони, 0-8 часова за посебна возила) могу да улазе аутоматски тако што камера 'очитава' таблицу само на једној или више локација, зависно од решења Секретаријата", рекао је Весић.

Објаснио је да се сви улази надгледају путем камера из мониторинг-собе у гаражи Обилићев венац, као и из Kонтролно-оперативног центра у Масариковој улици.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да ће главна саобраћајна инфраструктура у граду бити спремна за почетак нове школске године 2. септембра.

Младеновић је навео да је Трг републике завршен више од 50 дана пре рока и захвалио извођачима и радницима који су радили и у тешким временским условима.

Сутра ујутру за саобраћај ће бити пуштена Карађорђева улица, навео је Младеновић.

Такође, за саобраћај ће бити пуштене и две прометне раскрснице у Таковској и Булевару деспота Стефана, што је такође важно уочи почетка школске године, истакао је Младеновић.

"Са почетком школе, зимским редом вожње, важно је да се саобраћајна инфраструктура стави у функцију и буде спремна за већи број путника и појачан сабраћај од 2. септембра", закључио је Младеновић.

У центру Београда почео је са радом и "Врабац сервис". Чине га четири возила на електрични погон, постоји осам станица, а једно возило је прилагођено особама са инвалидитетом.

Нова линија јавног превоза "Врабац сервис" уведена је првенствено због становника централне градске зоне, али њу ће користити и туристи који посећују центар града, рекао је Младеновић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се