Подземни пролази у Београду иду под концесију

Пролази испод најпрометнијих београдских улица су у функционалном стању, али се често после обилнијих киша нађу под водом. Град је одлучио да кроз концесионо улагање, односно, јавно-приватно партнерство среди подземне пролазе и постави опрему за управљање саобраћајем коју ће користити град.

Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај наводи да је предмет концесије између осталог и сређивање делова подземних пешачких пролаза.

"Предмет концесије подразумева финансирање, набавку, изградњу, постављање и повезивање елемента урбане опреме у јавном интересу града Београда. Сређивање делова подземних пешачких пролаза, замену постојећих покретних степеница са уградњом нових, одржавање и уградњу нових лифтова за инвалиде...", објашњава Рафаиловић.

Kонцесионар ће добити право да у комерцијалне сврхе користи дигиталне паное као простор за рекламу. Те екране Град ће моћи да користи за емитовање информација, које су важне за Београђане.

Kонцесија се расписује на 25 година, а концесионар ће уложити средства у реконструкцију подземних пролаза и опрему и платити граду концесиону надокнаду Рафаиловић.

"Укупна вредност пројекта процењује се на 35,249,569 милиона евра. Концесионар има обавезу плаћања концесионе надокнаде у висини 12,481,375 евра", наводи Рафаиловић. 

Kада би реализација целог пројекта могла да почне још није познато, али град је усвајањем одлуке створио могућност да Путеви Београда и Секретаријат за саобраћај покрену процедуре за рерлаизацију.

Овом одлуком је предвиђено да по склапању уговора концесионар има рок од годину дана да уради некомерцијални део инвестицијције, а пет за комецијални део.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво