Зуроф: Закон о Старом сајмишту пред посланицима у новембру

Предлог закона о Меморијалном центру Старо Сајмиште, посвећеном стратишту Јевреја у Београду у Другом светском рату, требало би да буде пред посланицима Скупштине Србије у новембру, изјавио је у Београду директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф.

Ефраим Зуроф је рекао да је Нацрт закона мање-више завршен и да се нада да ће бити представљен парламенту у новембру и да "смо коначно на правом путу".

Зуроф се у Београду претходно састао с председником Србије Александром Вучићем, са којим је, осим о Старом сајмишту, разговарао и о потресима у јеврејској заједници и Јасеновцу.

Каже да није сигуран када ће почети изградња Меморијалног центра, али додаје да је усвајање Закона први корак и основа за финансијску подршку Министарства културе.

Наводећи да Закон о Старом Сајмишту пре свега осигурава активно учешће јеврејске заједнице у Србији, Зуроф је рекао да је Вучићу предложио да међународни саветодавни комитет учествује у изради закона пре него што буде представљен Парламенту, јер ће бити у позицији да пруже савете и предлоге.

Јеврејска заједница широм света је, како наводи, узрујана због дешавања у Јеврејској општини Београд и да очекује да ће несугласице бити решене уз посредовање председника Вучића.

Каже да је саветовао председника Вучића да се састане са челницима јеврејске заједнице како би се проблем коначно решио.

"Нову заједницу, која се уздигла из пепела, заједницу коју су поново изградили рабини, у основи угрожава велики број уљеза који не би требало ни да буду део заједнице, који нису Јевреји и немају везе с јеврејским народом и покушавају да преузму ствар у своје руке због новца и моћи", рекао је Зуроф.

Додаје да је са Вучићем једна од тема била и усташки логор Јасеновац у Другом светском рату и недавне публикације које, како каже, "рециклирају" број жртава.

Према његовим речима, 700.000 жртава је преувеличана цифра, док је број од 50.000 жртава Јасеновца, која се помиње у хрватској јавности, знатно умањена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи