Ђорђевић посетио повређеног малолетног мигранта: Сваки вид насиља је неприхватљив

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је малолетног мигранта у Центру за азил у Крњачи, који је приликом преласка хрватске границе од њихове пограничне полиције претрпео тешко насиље.

После разговора са њим и свим надлежнима у центру Зоран Ђорђевић је истакао да најстроже осуђује такво поступање које представља најгори облик кршења људских права, саопштило је ресорно министарство.

Ђорђевић је захвалио надлежним институцијама у Србији које су пружиле помоћ овом младићу и истакао да је овакво насиље недопустив чин против људског достојанства и права.

"Сваки вид насиља је неприхватљив. Апелујемо на хрватске власти да се према мигрантима опходе људски, да поштују њихово достојанство и сва људска права", рекао је министар.

Истиче да је Србија прва земља на Балкану која је широм отворила врата мигрантима и може да буде пример свима како се поступа на цивилизован начин.

"Они не заслужују да се према њима било ко опходи на овако нехуман начин. Малолетном мигранту ћемо пружити максималну помоћ, већ му је додељен старатељ и водитељ случаја. Желимо да се он у Србији осећа као код куће, да буде у нашој земљи колико год му то одговара, да похађа школу, уз могућност да оствари сва права која му припадају", рекао је Ђорђевић, и додао да верује да ће овом младићу без обзира на све тешке тренутке, Србија остати у лепом сећању.

Министар је подсетио да је ресор којим руководи у априлу прошле године донео Инструкцију о начину поступања центра за социјални рад - органа старатељства у реализацији смештаја малолетних миграната/избеглица без пратње.

Како каже, Србија је добила захтев од Европске Уније да ту Инструкцију достави како би је превели и користили у другим земљама које су суочене са овим проблемом.

број коментара 0 Пошаљи коментар