Постали смо бесни – храну бацамо као да је џабе

Свако од нас годишње баци 35 килограма хране, показало је истраживање Центра за унапређење животне средине. Највише се бацају хлеб, месо и млеко, јер се покваре, каже највећи број испитаника.

Четворочлана породица баци 140 килограма хране што је, ако прерачунамо у новац, око 40.00 динара годишње.

Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине објашњава да је у анкети један од најчешћих одговора био да људи то раде "јер им се може".

Неки од разлога су и непланирање куповине, припреме и одлагања хране.

Део проблема лежи и у томе што све више људи живи у градовима, па је самим тим и храна приступачнија. 

Према његовим речима, ово је не само локални него и светски проблем јер трећина хране која се произведе заврши у депонијама. А на свету има милијарду људи који су гладни.

На свету се дневно баци 676 тона хране годишње. Када ту храну не бисмо бацали, гладни би могли да имају хране за три године.

Шћекић објашњава да људи нису довољно упућени шта све могу са храном која је за бацање. Једна од могућности је компостирање – мешање остатака хране са другим материјама, што се касније користи као ђубриво. Намирнице се на тај начин враћају земљи.

Постоје, каже, разна јела која се могу направити од вишка хране – гулаши, шејкови, салате. 

О томе шта све може да се уради са вишковима хране, али и другим темама у области заштите животне средине, грађани ће моћи да сазнају на "Грин фесту" (Green fest) који је одржава од 15. до 18. октобра у Дому омладине. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи