Како се доноси одлука о промени лифта у згради

Становници зграда који су на нижим спратовима и који су незаинтересовани за поправку лифтова по новом закону не могу одуговлачити набавку или поправку. Одлука се доноси простом већином гласова станара али је потребан кворум. Ако вам се деси да лифт застане, не паничите. Притисните дугме за аларм или гласно позовите помоћ.

Слика из једног новобеоградског лифта је узнемирила јавност. На снимку се види мајка која отвара унутрашња врата и повлачи колица са бебом да би изашла. Вероватно би леђима отворила и главна врата, али није успела јер је лифт кренуо навише.

Нови закон о становању и одржавању зграда омогућио је бржу замену старих и дотрајалих лифтова, тако што је убрзао одлучивање.

"Закон омогућује људима који су заинтересовани за бољитак своје зграде, за лепши изглед своје зграде, да зграда буде на већем безбедносном нивоу, да вредност тих станова буде већа, да могу да управљају својом зградом. А они који нису заинтересовани, они сами себе избаце из те приче", каже професионални управник Дејан Вујичић. 

У преводу, станари нижих спратова по правилу су незаинтересовани за лифтове и кров који прокишњава. Они не могу више одуговлачити набавку или поправку, каже Вујичић.

А лифт са слике која је узнемирила грађане је неисправан, потврдио нам је и произвођач лифтова из околине Београда који и поправља градске лифтове. Морао је, каже, под хитно да се искључи јер лифт не сме да крене док су отворена било која врата.

Из Јавног стамбеног предузећа о том лифту нисмо добили никакав одговор. А ако житељи многих зграда који путују прастарим лифтовима не желе да чекају или уздају се у мајсторе, морају донети одлуку о куповини.

Каква је процедура 

Али како обезбедити кворум за такву одлуку. Кворум је "библија" за зграду, каже саговорник. Ако зграда има 100 станова, на првом састанку мора присуствовати бар 51. То је кворум, а одлуку о куповини доноси проста већина или 26. Ако то не успе, организује се други састанак.

"На том другом састанку је кворум већ једна трећина. Значи 34 власника станова треба да буде присутно на састанку да би се опет донеле одлуке са 17 њих", рекао је Вујичић.

Ако и тада нема одлуке организује се и трећи. Али тада се тачно зна број власника који нису дошли на састанак ни после обавештења управника писмено, телефоном или мејлом, па се коврум или цела зграда сведе на свега 30 станова

"Довољно је да се на састанку појави 16 људи и са девет њих доноси се одлука за свих 100 који ће морати да поштују ту одлуку. И због тога је овај закон одличан", истакао је Вујичић. 

И сада, свега неколико људи може да донесе одлуку о набавци лифта, поправци крова и фасаде и овакво одлучивање даје помак. Јача свест код станара да је зграда њихова и да су одговорни.

И још једна порука после узнемирујућег снимка. Уколико лифт застане, заглави се, обуздајте страх и панику. Постоји аларм дугме. Позовите гласно помоћ, не разбијајте стакло на вратима и ни за живу главу не покушавајте да се извучете или помогнете другом у томе. Лифт је тада гиљотина. Чекајте мајстора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво