Србија и Северна Македонија отварају интегрисани гранични прелаз

Први пут на једном граничном прелазу, Прешево–Табановце на Коридору 10, заједно на једном пункту радиће српски и македонски цариници и полицајци. Почетак рада заједничког граничног прелаза означиће председници Влада Србије и Северне Македоније.

Свечано отварање је у 10 часова и 30 минута. На пунктовима ће радити српски и македонски слyжбеници полиције и царине и заједно ће контролисати промет робе и путника.  

Почетак њиховог рада обележиће премијери две државе – Ана Брнабић и Зоран Заев.

"Управа царине је технички и кадровски спремна за примену споразума о заједничкој граничној контроли. Од заједничке контроле очекујемо убрзање свих видова саобраћаја, повећање безбедности путника и спречавање кријумчарења робе", истакао је Сенад Радончић, шеф царинске испоставе Прешево.

Према Радончивћевим речима, стални је раст броја путника на том граничном прелазу. Подаци показују да је за месец јул прошле године било 1,3 милиона путника, а у истом месецу ове године ове 1,7 милиона.

"На месечном нивоу, када је реч о теретном саобраћају, повећање износи око 28.000 камиона. Досадашњи концепт је подразумевао два заустављања у путничком саобраћају, односно четири у теретном. Од овог споазума очекујемо знатно убрзање, зато што ће се у путничком саобраћају вршити само једно заустављање на јединственом шалтеру, где ће државни службеници обе администрације радити у једној контролној кабини. У теретном саобраћају имаћемо два заустављања и сада очекујемо задржавање не дуже од 15 минута", навео је Радончић.

Премијери двеју земаља ће у Скопљу потписати три споразума.

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић каже да отварање интегрисаног граничног прелаза са Северном Македонијом пуно значи за наше привреднике.

"Преко 4.000 наших компанија сарађује са Северном Македонијом. Македонија је осмо извозно тржиште за наше произвођаче. Наш извоз је прошле године износио 628 милиона евра. Ми више извозимо у Северну Македонију него у Кину, Америку и Турску заједно. Верујемо да ће отварање интегрисаног граничног прелаза допринети повећању спољнотрговинске размене, па самим тим и нашег извоза у Северну Македонију", навео је Љајић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи