Посао у иностранству – нови закон ће олакшати запошљавање у Немачкој

Последњих дана много се говори о томе да ће се у Немачкој изједначити услови запошљавања радника ван Европске уније. Први пут се тако у Немачкој уводи јединствени појам стручњака, односно квалификованог радника. Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да ће новим законом бити олакшани одлазак и запошљавање у Немачкој и да се може очекивати већи број заинтересованих. Најавио је да ће 1. септембра ступити на снагу споразум са Словенијом.

Зоран Мартиновић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао да ће почетком следеће године кренути примена новог закона о запошљавању у Немачкој, као и да за сада немају искуство и не могу да кажу како ће немачка страна ценити равноправност квалификација у складу са стандардима који важе у тој земљи.

"Ми са Немачком агенцијом за запошљавање сарађујемо, али у неким другим областима. У погледу овог закона нисмо имали сарадњу, видећемо да ли ће они очекивати сарадњу са нама или ће радити једнострано, с обзиром на то да ће они ценити и врсту квалификација и изједначност тих квалификација са њиховим стандардима и услове под којима ће наши држављани улазити у Немачку, стицати радне дозволе и радити", рекао је Мартиновић.

Указао је да је сигуран да ће новим законом бити олакшани одлазак и запошљавање у Немачкој и да се може очекивати већи број заинтересованих.

Према том закону, додаје Мартиновић, грађанин може да се усели како би радио или тражио прикладан посао, није у обавези као у појединим земљама да би добио дозволу за боравак да првенствено има посао.

"То су неке специфичности у односу на садашње стање где је потребна боравишна дозвола и радна дозвола како би неко радио", навео је Мартиновић.

Медицинско особље, возачи, радници у пољопривреди најтраженији 

На питање који су послови најтраженији и најзанимљивији за наше људе, Мартиновић каже да је са Немачком најинтензивнија сарадња у области медицинске делатности.

"Немци су нам тражили и возаче у највећој мери, сезонске раднике у пољопривреди. Ми смо имали иницијативу са њихове стране да правно уредимо и сезонско запошљавање радника у пољопривреди, међутим ми се нисмо договорили. Понуђени су услови које наша страна није могла да прихвати – није био дефинисан начин уплате пензијског стажа, јер у тој области у Немачкој не постоји обавеза послодавца да то уплаћује", додао је Мартиновић.

Указао је да то не значи да наши држављани неће одлазити и без тог споразума и да неће налазити неке друге комуникације и канале преко којих ће налазити свог послодавца у Немачкој.

"Медицинско особље одлази под јасним условима и то није тако масовно што се тиче Националне службе за запошљавање, то није аларматно да ми можемо да кажемо да ће то угрозити наш здравстени систем", истакао је Мартиновић.

Навео је на евиденцији у Србији увек има 6.000-7.000 медицинских сестара и техничара који овде чекају посао, а годишње Национална служба између 400-500 лица запосли кроз сарадњу са Немачком.

Што се тиче возача постојала је тражња и сарадња са Немачком, али Мартиновић наводи да није велики број возача одлазио преко Националне службе за запошљавање.

"Чини ми се да одлазе више преко неких приватних агенција за запошљавање или преко неких познанстава", додао је Мартиновић.

"Много је лакше радити у својој земљи"

Одговарајући на питање да ли је обавезно знање немачког језика, Мартиновић каже да када је у питању запошљавање медицинских сестара и техничара обавезан је најмање Б1 ниво знања језика, што не поседују многи који желе да оду у Немачку.

"Постоји један пројекат у оквиру наше сарадње који омогућава и обуку језика, тако да омогућава неком броју лица да се брзо обуче и припреме", рекао је Мартиновић.

Истакао је да то није масовно, као и да је следеће године најављено значајно повећање плата за медицинске сестре и да сматра да ће то привући велики број људи да остану овде.

"Много је лакше радити у својој земљи, у својој средини него отићи негде у иностранство са великим неизвесностима. Многи одлазе, па се враћају. Када погледамо податке колико се људи исели, не остану они тамо трајно, неки остану два, неки три, неки пет месеци и долазе овде економски оснажени са неким новим знањима које користе у нашем систему", тврди Мартиновић.

Нагласио је да му се чини да многи наши грађани олако прихватају позив, неку примамљиву понуду са неким обећаним платама и условима живота.

"Лако одлазе, али се и лако разочарају, имамо тих проблема. Имали смо у Словачкој озбиљних проблема са великим бројем грађана који су одлазили на такав начин", додао је Мартиновић.

"Пре одласка неопходна добра информисаност" 

Истакао је да пре одласка грађани треба да се детаљно информишу, да у филијалама Националне службе за запошљавање могу да добију информације у вези са условима рада за сваку земљу, уласка, стицања радних и боравишних дозвола, висина плата и неких прописа.

Указао је да Национална служба за запошљавање сарађује са страним послодавцима, као и са домаћим.

"Али оно на чему инсистирамо и због чега нисмо пожељан партнер за велики број послодаваца јесте да се уговор о раду закључи пре одласка и то уз присуство Националне службе за запошљавање", рекао је Мартиновић и додао да се тиме штите наши људи и наши радници.

Указао је да Национална служба за запошљавање увек може да провери послодавца.

"У великом броју случајева можемо да им дамо информације да ли је тај пут добар и избор адекватан, наравно на лицима је да процене да ли ће уважити наше сугестије. Чињеница је да много већи број лица у иностранство одлази посредством других канала него што одлази путем Националне службе", нагласио је Мартиновић и додао да они који су одлазили преко Националне службе нису имали ниједан случај преваре и негативних искустава.

Од 1. септембра почиње примена споразума са Словенијом 

Осим са Немачком, са којом наша земља интезивно сарађује, Мартиновић истиче да је потписан споразум и са Словенијом.

"Од 1. септембра ће тај споразум ступити на снагу. Очекујемо заиста интензивну сарадњу зато што око 10.000 годишње наших држављана тамо добије радну дозволу, а посредством наших агенција нико није отишао и сада ће то морати да иде тим путем", рекао је Мартиновић.

Указао је да надлежно министарство преговара и са Катаром, Русијом и Малтом.

"И мимо закључених билатералних споразума или неких протокола постоји законски пут који омогућава посредовање за запошљавање у инострантву", закључио је Мартиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи