Стојан Раденовић: Садашње књиге из математике гуше децу

Један од најбољих математичара на свету Стојан Раденовић одлучио је да ипак своју радну каријеру настави у Србији. Његова одлука значи драстично побољшање позиције Србије на Шангајској листи. У разговору за РТС потврдио је своју скромност, али и открио зашто је радио за Саудијску Арабију, али и како је преломио да ипак остане веран својој држави.

Професор Стојан Раденовић је један од најцитиранијих математичара света и раније је научне радове потписивао за Универзитет у Београду, а затим га је ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији.

Јесте ли свесни чињенице да сте Ви један од најцитиранијих математичара на целом свету?

– Свестан сам, али да будем искрен, пошто знам много колега из Србије, са шест универзитета, велики број њих ми је био узор и дан данас је, али многи можда не раде или нису у стању то да добију или ја имам неку острашћеност да то будем, а имам и амбиције стварно.

Где проналазите разлоге за амбицију?

– То је још из мог детињства, тамо где сам рођен, у основној школи подстицај учитеља, па у Горњем Брестовцу наставника Динчића, мог разредног, па после у Лесковцу професора математике Слободана Павловића. Нажалост, они вероватно нису више живи. Али и подстицај сјајних асистената и професора на Природно-математичком факултету у Београду. А онда сам и сâм увиђао да сам неке ствари видео, још као студент, више него асистенти и професори. То прикривамо чак и од себе.

Лепо је чути да вам је то усађено од младих дана, поготово у малој средини. Мислите ли да тога данас мањка?

– Питање је какав бих ја био да сам рођен у Београду или било ком месту у Србији где сад деца која иду у први разред уче математику на начин како се учи. Имају три књиге, а не знају да читају. Ја не могу да се сетим у ком сам разреду добио било коју књигу из математике, али то подстицање од стране наставника, учитеља је било као штапом и канапом.

Мислите ли да је у томе кључ?

– За мене је јесте, ја мислим да код већине деце јесте. Некада је много боље да немате књигу, него да имате игру. Када је дете први, други разред основне школе не зна добро да чита, али када учи да чита циљ је да се оријентише, напред–назад, лево-десно, горе–доле, веће–мање, да узме обичан метар и измери дужину собе. Али, када узмете те три књиге за први разред основне школе, теорија, задаци и радни листићи – то гуши децу. Ту има много финих задатака, то су штосови, али те ствари служе да одбију дете од математике. А тамо у Доброј Води где смо сви били са учитељем, ништа ме није одбијало, предмети су чинили јединство.

Захваљујући вашем имену Србија је постала позната у свету што се тиче математике, као и у тенису захваљујући Новаку Ђоковићу. Ви сте рекли да је и код Вас у послу та упорност као у тенису.

– Упорност, али и тај острашћени приступ, неодустајање. Ја и сад кад одем, нешто ћу да радим. Дође тренутак у тој просторији када поставим себи питање – који то сада има смисао? Одем, скувам кафу и већ има смисла, јер се враћам томе. А знате зашто? Ви, ја, ваше колеге и сви људи на свету, није битно чиме се баве, они немају много избора. Кад смо живи избор је можда само један, то је јако компликовано филозофско питање. Некад је избор и да се свађамо. Сада, на пример, када читам коментаре на то ко сам ја, какви су моји радови, јављају се млађи који кажу 'то је штанцовање'. Али ја не могу да му замерим. Он нема други избор него да то каже. Ја не замерам, него се наоружавам само добротом и то саветујем својој породици и пријатељима.

Имали сте много понуда из иностранства?

– Имао сам доста понуда, нарочито откако је актуелна Шангајска листа и универзитети се боре да имају високоцитираног истраживача, јер он доноси око 100 поена, 20 одсто. Тај саудијски универзитет је од 151 до 200. места. То је велики универзитет, али је довео много истраживача са високом цитираношћу.

Да ли остајете тамо или се враћате?

– Договорио сам се са председником. Није он мене убедио, тај позив из Њујорка, он може да ми буде син. Осетио сам своју слабост. Ја сам отишао тамо да решим стамбено питање ћеркама, јер они то они мало плате. Немојте да помислите да је то као код фудбалера и певача, то је сића, али то је цена у целом свету и кинески универзитети толико дају. Ја сам се чим ме звао, кад сам видео да је то председник, ја сам се трансформисао мало. Рекао сам да није битно, сад морам овима да кажем да ми не да држава. Али не да не да, могу ја да направим компромис, али ту је битна реч.

Не може једна мала земља коју су тукли у свим ратовима у последњим вековима, отимали, рушили мостове итд, да даје као нека бивша колонијална земља која је све стекла на отимању. Наравно, имају они успеха у науци и свему, имају уређеност, али за то не мора човек да се има образовање њему је јасно да је то бесмислено питање. Ја не бих тежио да наш универзитет буде као Харвард. Изгубили бисмо нашу душу.

И даље вам неће сметати да радите у вашем сутерену?

– То је сува зграда, добро направљена и станари су били добри да су ми дали то. Председник ми је понудио кабинет, али где да губим време, кабинет је велики и стерилан, а тамо је топлина, сви су ми папири ту, навикао сам ту да мислим. За ћерку нисам имао решено питање, па сам ишао преко Саудијаца, па ћемо нешто сада да видимо, али неки подругљиво кажу 'човек из подрума', али ја то све разумем.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. авг 2019, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Ja se ne bih složio da su udžbenici loši

Imao sam prilike da vidim udžbenik za četvrti i peti razred osnovne škole. U odnosu na udžbenike po kojima sam ja radio, ovi su savršenstvo. Sve je savršeno jasno objašnjeno, nema ni mnogo viška informacija, za sve su definicije vrlo jasne i precizne, a pritom uokvirene i sa primerima za apsolutno sve! Da nemaš 5 potrebno je da ti neko spali knjigu. Koji god zadatak da ne znaš da rešiš, koju god definiciju iz postavke zadatka da ne znaš, potpuno napamet da otvoriš knjigu za manje od minut ćeš naći u knjizi sve što ti je potrebno da razjasniš. Potrebno je biti neviđeno lenj, pa ne naučiti.

Što se obima gradiva tiče, ne znam. Meni je uvek delovalo da svaki udžbenik ima previše stvari. I za osnovnu i za srednju školu. Puno je toga što deca nikad nigde neće ni primetiti izvan udžbenika, stvari koje bez ikakvog problema mogu da se dodaju u srednjoj školi ili na fakultetu. Dakle, gradivo možda jeste opširno, ali knjige su fantastične. I ne samo za matematiku. Što bi rekli, da sam ja imao takve udžbenike, gde bi mi kraj bio.

(понедељак, 26. авг 2019, 21:41) - Dragan [нерегистровани]

Profesor i njegovo carstvo!

Profesor Radenović ima svoje carstvo...On nije salonski, partokratijski, skorojevićki umstvenik! Za takve je njegov radni prostor "podrum", a za njega "zlatni presek"...A ovo što kaže za učenje dece, to treba odslušati i uzeti kao "aksiomu"! Ako bi mu se pomoglo, pa pomognite cenjenom matematičaru po njegovom poimanju sveta..Sve drugo će ispasti kič i vašarizam i uznemiravanje slobode matematikovanja!

(понедељак, 26. авг 2019, 20:23) - Milos [нерегистровани]

Daj Boze.

Daj nam Boze da se opametimo.
Nisam nikada u zivotu bio clan ni jedne partije, niti mi je zelja da to ikad budem dokle god ljudi politiku vode.
Ali zamolio bih ovu i sve buduce vlasti: imajte vi kadrovska radna mesta, ministre koji nisu strucni u svom poslu, tako je bilo ranije tako ce biti i ubuduce! Ali nemojte sebi dati za pravo da ne angazujete strucnjake na poslovima u kojima ste ministri. Nece vama niko fotelju oteti, jer kao sto vidite paravi strucnjaci su skromni, prave patriote, zele da pomognu Srbiji. Eto, molim vlasti da daju strucnjacima da iz pozadine vode poslove. Razume se da covek od znanja nece kidisati na fotelju a ovaj u fotelji je nece izgubiti.
Ovako za Srbiju gotovo da nece biti stete.
U suprotnom, dati nekom ne strucnom ministru da bez znanja uzima veliku platu i upropascuje projekte zarad svog ega je u najmanju ruku suludo!
Zasto da pucamo sebi u obe noge, sa jednom ranjenom se jos uvek mozemo vuci napred.
Mislim da je ova poruka iako opsirna, poprilicno prosta.

(понедељак, 26. авг 2019, 17:40) - Borislav Bajinanonymous [нерегистровани]

Fantasticno

Vliko Vam hvala na ovom prilogu. Hvala i onima u Vladi Srbije sto je spremna da prepozna ovakve ljude i ohrabre ih u onome sto rade i, kako rece Santic da
"Ostanu ovde....."
Imao sam slicnu situaciju u svom profesionalnom zivotu i radu. Moj problm
je bio , "u ono vreme", da su mnogi moji naucni i strucni radov objavljivani vise u
drugim zemljama nego kod nas (nedostatk
proctora), preko 200, od Istoka do Zapada.
Jos jednom !!!! Vala.

(понедељак, 26. авг 2019, 13:49) - Ponedeljak/26.08.2019/ Cacak [нерегистровани]

karakter

Postovani gospodine Radenovic,
ne treba da obracate paznju, na zlobnike. oni ne znaju sta rade i sta pricaju, nisu dostojni da Vam noge operu(Die können Ihnen nicht das Wasser reichen).......!!Da Vam Bog da jos dugo zdravlja! imace dece koja ce se ugledati na Vas i kome ce Vasa skromnost biti kao primer!.

(понедељак, 26. авг 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Izuzetan čovek

Drago mi je da je napokon u Srbiji počela da se promoviše prava vrednost i znanje i da se ovakav jedan čovek pun svih vrlina dostojnih čoveka napokon pojavljuje na televiziji. Jos kad bi samo mladi gledali...

(понедељак, 26. авг 2019, 12:32) - DAN [нерегистровани]

Pitanje

Gospodo, nigde nije pomenuta saradnja privrede i nauke koja je i krajnji cilj naučnih inovacija u tehnološko-tehničkom naukama ali i u prirodnim ! na toj primeni i počiva industrijska revolucija! Ako nema te primenu ili rešavanje nekog problema samo objavljivanje je davanje ideje i rešenja nekom drugom u svetu na izvolte ! Drugo, nisu pomenuti ni patenti, posebno međunarodni, koji su zaštita našeg znanja i mogućnost da od njega, i ako ga ne primenimo, imamo korist (prodaja ili tz prebijanje patenata) ! Država bi trebalo da pomaže Međunarodne patente jer puno koštaju ! Molim objavite !

(понедељак, 26. авг 2019, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

covek iz podruma

Bravo profesore,
rekli ste sustinu stvari.
pravi ljudi ne gledaju na luksuz i komoditet vec sami sebi stvore atmosferu inspiracije za rad pa nekad i u podrumu. I slazem se za te knjige iz matematike za I i II osnovne skole da guse decu....

(понедељак, 26. авг 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Професор

Овакви људи би требало да буду узор млађим генерацијама. Честит човек, прави патриота.

(понедељак, 26. авг 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Konacno da pametni dodje do reci

Hvala Bogu da nam nauka i naucnici budu ovakva medijska tema.
Cesce i opsirnije o ovakve price plasirati, a ne starlete i politicare.
Da bude cool biti pametan, da izvestaj o tome dovede i do popularnosti
Da klincima ovakvi ljudi postanu uzor.