Сребро за Србију на Међународном хемијском турниру

Тим средњошколаца из Србије освојио је друго место и сребрну медаљу на Међународном хемијском турниру у Москви. Србију су представљали ученици Математичке гимназије, Тринаесте и Треће београдске гимназије. Филип Колџић је освојио другу награду по посебном пласману, а Михаило Милошевић и Дуња Арсенијевић трећу награду по појединачном пласману.

Међународни хемијски турнир (International Chemistry Tournament - IChTo) је такмичење које се одржава на престижном Универзитету Ломоносов у Москви, а учествују тимови средњошколаца из целог света.

Тим Србије су ове године чинили: Филип Колџић, Михаило Милошевић и Бранка Крњаја из Математичке гимназије, Дуња Арсенијевић и Стефан Митровић из Треће београдске гимназије и Јелена Ивковић из Тринаесте београдске гимназије.

Ментори тима били су Урош Стојиљковић и Анамарија Николетић са Хемијског факултета Универзитета у Београду.

Филип Колџић је освојио другу награду по посебном пласману, а Михаило Милошевић и Дуња Арсенијевић трећу награду по појединачном пласману.

Тим је екипно освојио друго место и сребрну медаљу. У финалу, тим Мађарске је био први, а Сингапур трећи.

Турнир се одржавао од 20. до 25. августа. 

Такмичари не решавају рачунске задатке, већ се баве важним проблемима модерне хемије.

Неколико месеци пре самог турнира објављују се проблеми чија решења такмичари треба да представљају у Москви.

Проблеми немају јединствено решење, подстичу такмичаре на креативност и захтевају знање изван оквира материје која се обрађује током средње школе и основних студија хемије.

Неки од овогодишњих проблема за које се тражило решење били су осмишљавање паметног паковања за храну које ће детектовати кварење хране и одређивање садржаја арсена у живим ћелијама организма.

На самом турниру, током четири дана тимови представљају своја решења проблема и оспоравају решења противника.

Како такмичење покрива изузетно напредно градиво, ученици се уз помоћ ментора заједно спремају месецима.

Ово је тренутно једино међународно такмичење из хемије на којем учествује Србија, изузев Међународне хемијске олимпијаде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара