Живот породице са десеторо деце

Горица и Рашо Величковић из Реткоцера код Медвеђе имају десеторо деце, два сина и осам ћерки. Живе скромно, од пољопривреде, у кући подигнутој пре више од једног века. Најбројнију породицу у општини Медвеђа посетио је министар за рад, запошљавање и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је родитељима и деци обећао боље услове за живот.

У рукама се смењују двогодишња Анђелија и деветомесечна Катарина, а посла на претек. Тридесетдеветогодишњој мајци десеторо деце драгоцена је помоћ троје школараца.

"Сви ми једнако помажу, слушају се, нити се бију, нити се свађају", истиче Горица Величковић.

Двоје најстарије деце бољи живот траже у срцу Шумадије. Отац Рашо се не предаје. Иако рођен са инвалидитетом, ради много, и у штали и на пољу.

"Имам пет крава, имам 20 оваца, тако земљу исто обрађујем, косим ливаде, најмање 10 хектара, ако не и више", каже Рашо Величковић

Од када је скована од греда и блата, тешко да се ишта у кући променило.

Министар најављује помоћ

Недостају и основни кућни апарати. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најављује помоћ.

"Не заслужује нико у нашој држави да имају овакве услове у којима живе, али ћемо свакако као држава пробати да помогнемо и да ова деца добију једне потпуно нове услове за живот", рекао је Ђорђевић.

Скромни и тихи, мали Величковићи крију радост и због ненаданог дара, два лаптопа.

Миљан Величковић, ученик Техничке школе у Медвеђи, каже да се стари компјутер покварио и да му је поклон добродошао.

Бесплатни ранчеви, уџбеници и превоз

Деца и млади у крајевима дуж административне линије са Косовом и Метохијом свима посебно значе.

Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа, наводи да ранчеве и уџбенике поклањају сваком ђаку прваку.

"Затим бесплатан превоз имају и основношколска и средњошколска деца, повећали смо давања за свако новорођено дете 100 одсто. Тако да су деца наше највеће богатство и трудимо се да што више њих задржимо, односно задржимо њихове родитеље", истиче Арсић.

Охрабрује све већи број младих са факултетском дипломом. За који дан у ђачке клупе сешће и више првака него лане.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи