Кријумчарење на српским царинама - такмичење у домишљатим изговорима

Покушај кријумчарења деветогодишње девојчице која је пронађена у простору за резервни точак аутомобила спречен је пре неколико дана на пункту Мердаре. Возач аутомобила је, након што је девојчица пронађена, рекао да се дете играло и случајно сакрило ту. То није једини пример, јер се цариници често суочавају са таквим ситуацијама.

Цариници су пронашли ципеле пуне новца код путника који није хтео да га пријави. Довитљивост кријумчара ту се не завршава.

Оружје, племенити метали, техника, текстилна роба, егзотичне животиње, наркотици – све то цариници свакодневно проналазе међу стварима путника и то често уз изговоре који их засмеју, али и зачуде.

Светозар Накарада из Управе царина истакао је један покушај кријумчарења којем је присуствовао на нишком аеродрому.

"Она је била у колицима, носила је велику количину гардеробе познатих робних марки велике вредности. На то треба да се плате дажбине. Прво треба да се пријави, а оно што се не пријави рачунамо да је хтела да прокријумчари. Када је видела да ће цариник да погледа њене ствари, скочила је из колица и почела да прави драму", испричао је Накарада.

Оно што ову сезону разликује од претходних јесте то да углавном проналазе наркотике за личну употребу, односно од два грама до 20 грама и то претежно код турских држављана.

"У сендвичима смо налазили и новац, наркотике, таблете, екстази. Изговор је да он не зна одакле је то, купио је сендвич на пумпи и стварно не зна ко му је то ставио у сендвич", рекао је Накарада.

Цариници се не ослањају само на интуицију. Сада им помажу скенери за преглед робе, уређаји за контролу течности, пејџери за мерење радиоактивности, као и најсавременији Ригаку уређаји који могу да анализирају било коју материју у коју се упери њихов ласерски зрак. А у откривању шверцоване робе од велике помоћи су им и службени пси.

"У склопу царине имамо и анализу ризика која нам систематски даје податке које путнике би ми требало да погледамо, али и дугогодишње искуство на самом граничном прелазу нам даје неке индикације кога да погледамо, кога да одвојимо, кога детаљно да погледамо, кога да само питамо где путује", изјавио је Накарада.

Од 2018. до сада заплењено је око 4,7 милиона непријављених евра, 1,7 милиона цигарета, више од 273 тоне нафте, 22 килограма злата и откривено је 1.750 илегалних миграната. Само од почетка ове године заплењено је око 2 тоне различитих наркотика, највише марихуане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво