Регистрационе налепнице - неопходне или сувишне

Једна од 30 НАЛЕД-ових препорука шта би у Србији могло да се промени је и укидање регистрационих налепница јер би се на тај начин уштедело до 800 милиона динара. Други сматрају да су налепнице корисне и да олакшавају поступак регистрације.

Последњи корак није увек и најлакши, бар у случају регистрације возила. Камен спотицања неретко је регистрациона налепница, која се некад не одлепи лако.

Пажљиво се мора лепити нова, јер ако се оштети или неправилно постави, казна је 10.000 динара.

Да до ње не дође, јефтиније је извадити нову налепницу, која, пошто је дупликат, кошта око 3.000. Њу је најсигурније поставити у сервису.

"Мора да се скине лепак са неком течношћу, обично је то вода. Скине се лепак и обрише се шофершајбна са унутрашње стране и налепи се назад на исто место", рекао је контролор техничког прегледа Предраг Ђукић.

Цео поступак можда оде у историју ако се прихвати предлог НАЛЕД-а да се налепница укине.

Тврде да се на њих годишње троши више од 800 милиона динара, а да немају велики значај.

"Нема практичну употребну вредност зато што се све информације које су у њој садржане налазе у регистру. Једина практична употреба те налепнице је у случају када Саобраћајна полиција врши увид у стање возила на лицу места и онда може одмах путем налепнице визуелно да провери да ли је возило регистровано или не. Такође, то је подсетник власнику возила о датуму истека регистрације", изјавио је потпредседник НАЛЕД-а Александар Благојевић.

Због свега тога, протеривањем налепница не би се много добило, тврди професор Саобраћајног факултета Борис Антић.

"Оне у великој мери олакшавају неке контроле, олакшавају поступак регистрације возила и мислим да су једна добра пракса. Не могу да прихватим да регистрациона налепница у својој величини и постављена на правилан начин угрожава безбедност саобраћаја. Ако би то било тачно, онда би широм света било забрањено и постављање вињета и неких других ознака", сматра Антић.

А управо смањење видног поља возача постављањем регистрационе налепнице на стакло аутомобила, у НАЛЕД-у наводе као још један разлог да се она пошаље у историју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво