Шта очекује ученике, родитеље и наставнике у новој школској години

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да су током летњег распуста завршени радови на већини школа које су реконструисане и да је све спремно за почетак нове школске године. Најавио је да ће до 15. септембра бити уведено још 8.000 дигиталних учионица, као и да ће 2021. тим пројектом бити покривена цела Србија. Истакао је и да се нада значајном повећању плата просветних радника.

Младен Шарчевић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да су пред почетак нове школске године завршени радови на већини школа и да је све спремно први септембар.

"Наравно да је спремно. Постоје објекти који ће се дуже радити, јер је обим радова такав да не могу да се заврше у току једног распуста, али зато увек је ту организација која предвиђа да се ученици изместе у неке суседне школе", рекао је Шарчевић.

На питање шта ће бити са реконструкцијом школе "Митраљета" у Батајници, Шарчевић каже да је имао током лета више пута састанке са градским секретаријатом, јер је то њихова одговорност и обавеза, као и да је Славко Гак одустао од намере која није била по вољи родитељима, тако да ће се тражити неко друго решење.

Указао је да ће се у школи у Лештанима радити целе године реконструкција, да тек од јесени креће рад на Земунској гимназији вредан 3,5 милиона евра, као и Пете економске школе у Раковици, али да су на многим школама замењени прозори и урађене фасаде током распуста.

"Ми у целој Србији смо имали један једини проблем – то је била Медицинска школа у Крушевцу, извођач радова је отишао у стечај, открио школу, прокисла је, онда смо ми морали да нађемо додатна средства да конзервирамо радове и да до октобра продужимо са новим извођачем да би деца могла да крену у школу", обајснио је министар.

"За бесплатне уџбенике потребно још пар година"

Када је реч о уџбеницима, Шарчевић каже да постоји процедура да школа има право и родитељи да виде да ли су изабрали добар уџбеник после прве године примене, али огроман број школа је рекао да је то тако и онда не морају да користе тај механизам иначе би то било још једно бирање.

То значи да петаци и прваци могу да узимају уџбенике од прошлогодишњих петака и првака, јер су им програми реформисани.

Одговарајући на питање да ли су бесплатни уџбеници за све могући, Шарчевић каже да ће то моћи да се реализује, али захтева још пар година.

"Ми не можемо обећати, ниједна власт, да то може да уради од једне године. Ја разговарам са многим министрима разних европских земаља које су много успешније од нас требало им је више времена, али те земље су чланице ЕУ и имају потпуно другачије фондове од нас", објаснио је министар.

"Ми смо морали да ставимо шта су приоритети, ми ћемо ове године имати значајно већа средства за тзв. бесплатне уџбенике и за децу која су треће и четврто дете у породици и за све националне мањине тај смо буџет повећали", додао је Шарчевић.

До 15. септембра још 8.000 дигиталних учионица

Указао је да је циљ дигитализација, али да док "док не пређете на неки нови модел ви морате радити по неком моделу са прелазном фазом".

"Ми смо прошле године увели 2.000 дигиталних учионица, током лета до 15. септембра ради се још 8.000. То је у току и прошла је дигитална обука за велики број људи, прошла је обука за преко 20.000 људи за нови курикулум за други и шести разред и то су огромни послови", рекао је Шарчевић.

Указао је да за наредну годину имају у плану још 10.000 дигиталних учионица и 2021. још 10.000 и тиме ће бити покривена цела Србија.

"Ове године смо ставили у нови пројекцију буџета скоро 900 милиона за рачунарску опрему за школе, јер се то давно куповало. Шта нам вреди када су рачунари већ стари", навео је министар.

На питање да ли ће од ове школске године у свим школама дневници бити електронски, Шарчевић каже да да, једино ако се деси неки појединачни случајеви то значи да мрежа није стигла свугде.

Истакао је да има састанке са Министарством за телекомуникације које је за то задужено, као и да они кажу да ће стићи да ураде све.

"Увек има она прича да негде у забити не може да стигне баш оптика тако брзо да ће ићи на вај-фај на неке УСБ моделе, али 'Повезане школе' је пројекат који је у приоритету", рекао је министар и нагласио да су наставници обучени за то.

Указао је да ће ученици 2021. године имати државну матуру, то је потпуно екстерна оцена, даје и ученику прилику да покаже шта је учио, да ли је поклоњено или закинуто, као и да ће то бити случај мале и велике матуре.

Одговарајући на питање да ли је поступио према препоруци заштитника грађана после крађе теста из математике на малој матури, Шарчевић каже да са омбудсманом има интезивне и добре разговоре.

"Једина препорука која у овом тренутку има смисла јесте да се направи некакав писани текст о ситуацијама као ванредне прилике као што је та била", рекао је Шарчевић и додао да не могу да користе минималну штампарију Завода за квалитет, јер они да сада почну да штампају можда не би стигли до јуна.

"Биће свакако веће плате просветним радницима"

Говорећи о томе имају ли разлога просветни радници да страхују да ће остати без посла, министар каже да постоји мањак професора неких струка – математике, информатике.

Указао је да су нашли два добра модела за запослене у просвете, пројектом једносменског рада у 300 школа и тај попдневни део захтева да ти људи раде са децом, додао је Шарчевић.

"И друго, имамо такозване педагошке асистенте, ми смо инклузију до сада радили на разне начине гурнули децу без подршке да један наставник мора да ради и са децом са којима може нормално да ради и са децом којој треба посебна пажња", рекао је Шарчевић.

"Ми смо направили правилник којима људи који би примали 65 одсто плате се нуде из вишкова да раде годину дана да добију пуну плату, а то је педагошки рад, и ти људи могу за годину дана да имају приоритет у избору посла", додао је министар.

Указао је да се нада да ће бити веће плате просветним радницима.

"Ја се изузетно надам да ће бити значајно веће и навијам за то, а биће свакако веће", закључио је министар и додао да очекује да ће се то десити до краја године, када је најављено повећање за све запослене у јавном сектору.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво