Нема препрека да аутобуски превозници користе нови ауто-пут

Аутобуски превозници који желе да користе нови ауто-пут "Милош Велики" за међумесни превоз путника могу да поднесу захтев за измену постојећег реда вожње у оквиру регистрованих станица, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Превозници не морају да чекају редовно усаглашавање редова вожње које је предвиђено у идућој години, саопштено је из Министарства.

Закон о превозу путника предвидео је могућност и процедуру ванредне промене постојећег реда вожње, али ниједан захтев за изменом реда вожње, који се односи на новоотворене деонице ауто-пута "Милош Велики", до сада није поднет, пише у саопштењу.

Законом о превозу путника у друмском саобраћају прописана је процедура усаглашавања и регистрације редова вожње у међумесном превозу путника у друмском саобраћају. Привредна комора Србије (ПКС) врши усаглашавање предлога редова вожње једном у току календарске године.

Подзаконским актом предвиђено је да процедура усаглашавања траје у периоду од 1. марта, када је последњи дан за подношење предлога редова вожње, закључно са 30. јуном, када је последњи дан за преузимање оверених редова вожње.

Након завршеног поступка усаглашавања заинтересовани домаћи превозници подносе захтеве за регистрацију усаглашених редова вожње Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Измене су могуће у смислу: смањења броја полазака, смањења броја аутобуских станица или аутобуских стајалишта, промене назива линије због смањења броја аутобуских станица, односно аутобуских стајалишта или због смањења броја полазака или због промене итинерера, смањења режима обављања превоза на линији...

На овај начин, брисањем станица и стајалишта из регистрованог реда вожње, која нису на жељеном итинереру, превозницима је омогућено коришћење новоотворене деонице ауто-пута али без промена долазних и полазних времена која су предмет усаглашавања.

Имајући у виду изградњу нових деоница на ауто-путу "Милош Велики", Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће у сарадњи са ПКС предложити да се изврши прилагођавање законске регулативе која би омогућила и ванредна усаглашавања, саопштено је из Министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво