Шведска најбоља за живот са децом – колико је далеко Србија

Ако сте родитељ онда ће вам бити занимљив податак да је најбоља земља за живот породица с децом Шведска, а најгора Швајцарска. То бар показује једно истраживање. Иако Србија њиме није обухваћена, екипа РТС-а проверавала је колико је далеко од Шведске, а колико близу Швајцарске?

Снимак у којем Тревор Малард, председник парламента Новог Зеланда храни шестонедељну бебу једног од посланика, док овај дебатује први пут по повратку са родитељског одсуства, обишла је свет. Посланик није имао дилему коме да остави дете када је кренуо на посао.

Ипак, чини се да најмање дилема имају родитељи у Шведској, која је према Уницефовом истраживању проглашена најбољим местом за живот с децом.

На основу података о правима родитеља на плаћено одсуство и односу државе према деци до предшколског узраста међу тридесетак европских заузела је прво место. Србија није била укључена, али како би се котирала да јесте?

"Оно што су добре стране када гледамо нашу ситуацију, у нашој земљи, то је дужина за коју мајка може да остане на боравку за негу детета после порођаја. Са друге стране, оно што мислим да је проблем и што се све више показује као проблем, у разговору са мамама које се јављају нашем удружењу, јесте начин на који се сад обрачунавају њихове зараде", каже Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

Породиљско боловање у Србији траје три месеца, а затим се на њега надовезује боловање од девет месеци ради неге детета. А када то прође, пред родитељима је нови изазов-вртић. Ово је изазов и за државу и зато већ сада, кажу, раде на томе да унапреде стандард деце.

"Наш фокус ће бити да и са послодавцима у перспективи разговарамо о новим обдаништима и предшколским установама, како би заједно са јединице локалне самоуправе, држава и послодаваци обезбедили простор за децу својих запослених, јер је негде и најбољи радник родитељ који не зарађује само за себе већ и за дете", истиче министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Словенија боља од Француске и Финске

Несумњиво да ће проширењем мреже приватника радници осетити добробит. Међутим, поједини постављају питање-може ли се уместо у приватне улагати у државне ресурсе?

"Већ постоји пракса да држава пореским средствима помаже приватне, уместо да улаже у државни сектор и тиме побољша квалитет и услуга и кадра и учини досзупним цене. Ви не можете ако сте сиромашни, незапослени или самохрани, па чак и они са две плате, не можете тако лако да одвојите за чување деце у вртићу", сматра др Нада Новаковић, социолошкиња и сарадница Института друштвених наука.

Можда делује парадоксално, али и Швајцарска има проблем с вртићима.

Због патријархалног устројства по коме се изузетно цене породичне вредности, подразумева се да се мајке посвете деци, док очеви чак и немају права на плаћено одсуство. То ову земљу сврстава на само зачеље земаља обухваћених истраживањем.

"Чак иако повећају број вртића, онда су они доступнији женама са високим и вишим нивом образовања, а изван те категорије, то су још истраживања показала, остају самохране мајке, ниско образоване, мигранткиње... Жена не може да ради пуно радно време, максимум што она може да ради је 'парт тајм' или делимично радно време", објашњава др Новаковић.

Kада је реч о окружењу, Словенија је осма на листи и котира се боље нпр. од Француске и Финске, јер мајке могу да одсуствују 48 недеља након порођаја.

Хрватска је са 39 недеља одсуства на 22. месту, пре Велике Британије и Грчке.

Где је граница мешања државе у родитељство 

У Шведској родитељи имају право на одсуство од 68 недеља. И мада похвално, брига ове скандинавске земље о деци је толико изражена да се многи питају: где је граница мешања државе у родитељство.

"Има много деце о којима се породица не брине и ту је свакако оно место где држава мора да се умеша. Такође тамо где је родитељима потребна помоћ и подршка, нпр. када је рађено то истраживање о срећи 80 одсто родитеља је рекло да им је потребна додатна подршка за васпитање деце и обука о позитивном родитељству", тврди директорка Центра за права детета Инес Церовић.

Иако не једини, дужина одсуства родитеља ради неге детета и однос државе према деци до предшколског узраста свакако су значајни критеријуми када се говори о квалитету живота најмлађих.

Више према првом, него другом Србија би се врло добро котирала међу европским земљама. Међутим, оно по чему би не само у километражи била делеко од Шведске јесте то што у овој скандинавској земљи и отац и мајка користе одсуство, тако што међусобно распореде дане.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара