Најцитиранији српски научник на пријему код Вучића

Председник Србије Александар Вучић примиће у суботу професора Стојана Раденовића у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу.

Професор Стојан Раденовић је један од најцитиранијих математичара света и раније је научне радове потписивао за Универзитет у Београду, али га је у међувремену ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији да за њих потписује научне радове.

Како УБ више нема у својим редовима најцитираније истраживаче то је довело ове године до пада на Шангајској листи за 100 места.

Председник Србије недавно је рекао да ће дати све од себе да се проф. Раденовић врати на Универзитет у Београду.

"То је човек којег је Томислав Николић својевремено одликовао на понос наше државе, а ја ћу дати све од себе да за годину дана, када истекну сви ти уговори да га вратим и да потписује све своје научне радове за Србију", навео је раније Вучић.

Универзитет у Београду пао је на овогодишњој Шангајској листи, јер у својим редовима нема више ниједног истраживача који се налазе на светској листи најцитиранијих.

Проф. Раденовић, иначе пензионер, научне радове пише у подрумским просторијама зграде у којој станује на Врачару.

Захваљујући њему, али и проф. Зорану Каделбургу, Универзитет у Београду нашао се међу 300 најбољих у свету 2017. године.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 09:50) - Ilija [нерегистровани]

Nacitiraniji naučnik u Srbiji na prijemu kod Vučića

Uvaženi profesor matematike Stojan Radenović je i pre sastanka sa Aleksandar Vučić potvrdio da je spreman da se vrati. Aleksandar Vučić je najavio da će učiniti sve da profesora vrati, da on svoje radove ponovo potpisuje za Beogradski univerzitet i time mu vrati dostojanstvo koje zaslužuje.

(субота, 24. авг 2019, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Ali zato

Zato ste onog drugog oterali,kako on kaze iz politickih razloga. Vratio se na Harvard. Bas lepo.

(субота, 24. авг 2019, 08:39) - Ruzica Pavlovic [нерегистровани]

naucnik

Hvala Bogu da drzava obezbedi uslove za rad za sve umove koji su u proslim vremenima isli u inostranstvo jer su tamo dobijali bolji tretman nego u sopstvenoj zemlji.

(петак, 23. авг 2019, 20:07) - Ana [нерегистровани]

Napredak

Srbija mora da motivise ljude koji su visoko obrazovani ljudi.Moramo postovati ljude koji su ucinili mnogo toga za obrazovanje.Svakako verujem da ce Predsednik Srbije popricati sa ovim profesorom u penziji.

(петак, 23. авг 2019, 19:40) - Stefan [нерегистровани]

...

Država želi da ovakav naučnik ostane u uspece u toj nameri.

(петак, 23. авг 2019, 15:59) - Darko [нерегистровани]

Komentar

Velika je čast da neka država ima ovako uspešnu i inteligentnu osobu, a Srbija neće dozvoliti da takvu osobu izgubi.

(петак, 23. авг 2019, 15:34) - anonymous [нерегистровани]

Radovi

Potrebni su nam ljudi kao sto je profesor Radanovic da vrate ugled BU koji je poljuljan nedavnim rangiranjem na Sangajskoj listi.