Биста Михајла Пупина у Вевчанима

У Вевчанима, у Северној Македонији, откривена је биста Михајла Пупина. На пиједесталу је уклесано: "Да се не отргне од заборава". Бисту су открили градоначелник Вевчана Сашо Јанковски и председник Месне заједнице Идвор Душко Белић.

Постављањем бисте Михајлу Пупину Вевчани су сврстани у ред Идвора, Њујорка, Зрењанина, Бледа – градова који су такође подигли спомен обележја у знак захвалности славном научнику, рекао је директор дома културе "Михајло Пупин" у Идвору Светислав Закић.

Идворци, житељи научниковог родног места, труде се да се о Пупину што више чује и зна. У тој мисији већ четрдесет година заједно су са Фондацијом Младен Селак. И дародавац бисте, која је рад вајара Бојана Ђорђевића из Лесковца, члан је Фондације, привредник и хуманиста Слободан Симић.

Дуго се у бившој Југославији није говорило о Пупину. Тек 1979. године у Идвору је одржана велика свечаност поводом 125. годишњице научниковог рођења под покровитељством Јосипа Броза Тита. Отворена је Пупинова родна кућа, а у школи коју је похађао – стална изложбена поставка, одржани Октобарски сусрети научника, привредника, иноватора.

"Као што ми прихватамо 1979. годину као почетну у афирмацији Михајла Пупина, нека и ова 2019. година, када је постављена биста буде почетак заједничких напора у промоцији његовог лика и дела", закључије Закић.

Идвор и Вевчани

"Идвор и Вевчани имају драгоцену сарадњу, која треба и даље да се гради, а која се темељи на научном и хуманом делу и успомени на српског научника Михајла Пупина", каже градоначелник Вевчана Сашо Јанковски.

Подсећа на то колико је Пупиново учешће на Париској мировној конференцији 1919. године  било значајно и за Македонију.

"Поносни смо на то што можемо да подсетимо и говоримо о присуству породица Пупинових предака који су и данас део наших Вевчана, али никада ни Вевчанци ни Македонци нису покушали да присвоје Пупина. Велики филантроп, до смрти је показивао своју хуманист, стипендирајући из својих фондова многе образовне и научне генерације. Већ деценијама средња школа у Скопљу  и улице у Куманову и Штипу носе његово име. Имена великих људи и њихова дела, током историје, спајала су државе и њихове народе, а све у циљу боље будућности", рекао је Јанковски.

Пупин и Охрид

Професор Павле Митревски изучава Пупинов живот и дело већ четири деценије. Све је почело, каже, на великом научном скупу у Београду када га је професор Коча Јончић подстакао да настави започета истраживања.

Новчану помоћ су му пружили Електротехнички факултет и факултети у Скопљу и Технички у Битољу. Користио је архиве Панчева, Архив Војводине у Новом Саду, из Њујорка стижу микрофилмована документа.

Професор Митревски каже да се у турском документу из 1568. године помиње Пупинова породица да плаћа данак. Тако су миграције Пупинове претке водиле из села Скочена преко Москопоља, Вевчана до Баната и Идвора.

Професор Митревски подсећа да је Пупин помагао житеље Охрида. Помогао је изградњу звона (постављеног 1923. године у Цркви Светог Климента које и данас служи), основао 1914. Фондацију за помоћ у школовању сиромашне деце Србије и Македоније, фонд за помоћ сиромашнима, помагао женским занатским школама у Охриду и Струги.

У самим Вевчанима отворена је Пупинова кућа, у којој је изложбена поставка и коначиште. Општина са мање од три хиљаде становника, има обданиште, школу, дом здравља. Позната је по изворима и карневалу у јануару који има вишевековну традицију а када дођете добијете и њен пасош и монете од два и пет личници.

На новчаници од пет личници је лик Михајла Пупина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво