Шта наведе мајку на то да остави бебу

Сваке године судбину "остављене бебе" у Србији доживи око 200 малишана. Додуше, најчешће се бебе остављају у породилишту, али нису ретки случајеви остављених беба на улици. Шта наводи мајке и очеве да оставе своју децу?

Психолог и професорка Факултета за медије и комуникације Вера Деспотовић каже да је прича сваке жене специфична, али да најчешће на одлуку да остави бебу наводи сплет различитих фактора.

Жена која то учини је најчешће лошег социо-економског статуса, нема партнера, као ни подршку своје породице.

"Дете буде зачето, мајка одлучи да га роди, али после неког времена он је напусти. Она остане сама, а изостане и подршка шире породице. Она се суочава са тим да не може сама да се носи са материнством. Родитељи јој кажу 'не долази ми кући'", рекла је Вера Деспотовић.

Указује да се у Србији неретко живи у патријархалном систему вредности.

"Родитељи из мале средине, када се то догоди, питају шта ће друштво да каже и то онда надјача емоције", рекла је Деспотовићева.

Током психотерапеутске праксе је имала случај 25-годишње жене која је мислила да ће одгајити дете са партнером, али он је отишао. Рекла је да би оставила бебу, али да нема где. Вера Деспотовић је онда разговарала са широм породицом девојке, који су најпре били љути и осећали се осрамоћени, али се након неколико разговора све добро завршило.

До остављања детета често долази управо због изневерених очекивања.

"Када сам разговарала са тим женама, оне су очекивале да ће мушкарац прихватити дете и да ће бити заједно. Недовољно се о томе разговара када се зачне, подпразумева се да ће он током времена прихватити очинство. На крају они кажу да не желе то дете, да су то одмах рекли, али да је жена мислила да ће се развити емоције", објаснила је Деспотовићева.

Истиче да је контрацепција обострана одговорност и да се прекасно или недовољно зрело разговара о плановима – где ће живети, ко ће издржавати породицу. Многе жене очекују да ће беба учврстити везу, али се то не догоди.

Деспотовићева сматра да током одрастања и адолесценције у средњим школама треба увести предавања о томе како планирати породицу, о контрацепцији, како реаговати када дође до зачећа и како оснажити жену да се јасно са тим питањем суочи и донесе адекватну одлуку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво