Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са заштитником грађана Зораном Пашалићем о положају ЛГБТ популације у Републици Србији, саопштило је ресорно министарство.

Зоран Ђорђевић је подсетио да је први стратешки документ Владе који је препознао ЛГБТ заједницу као осетљиву друштвену групу, била Стратегија превенције и заштите од дискриминације за период 2013 - 2018. године, и указао да је у процесу израда новог стратешког документа у области превенције и заштите од дискриминације који ће бити израђен у складу с новом, унапређеном методологијом према одредбама Закона о планском систему.

Додао је да је у плану и допуна прописа о забрани дискриминације увођењем експлицитне забране дискриминације у спорту на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Истакао је да се у оквиру ресора којим руководи налази Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности који се бави управо овом темом.

"Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности је током јуна одржао састанке са представницима удружења Labris, XY Spectrum и EGAL, који се залажу и заговарају права ЛГБТ лица у Републици Србији. Том приликом су разговарали о новом стратешком документу за период од 2019. до 2025. године. Сви грађани Србије су равноправни, а ресор којим руководим се залаже за антидискриминацију и родну равноправност, што ће доношењем Закона бити подигнуто на виши ниво", рекао је Ђорђевић.

Сектор је учествовао у раду Конференције о правима ЛГБТ особа у Ослу 13. маја 2019. године, на којој је представљен напредак Републике Србије на "Дугиној листи" процене положаја и остварених права ЛГБТ. Том приликом, Република Србија је похваљена за напредак, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министар је истакао да су осим наведеног, представници Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности присуствовали у претходном периоду свим значајнијим догађајима важним за ЛГБТ популацију као што су: отварање првог свратишта за ЛГБТ особе у Београд, обележавање Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије и доделе "Дуга" награде за допринос борби против хомофобије и трансфобије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво