Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са заштитником грађана Зораном Пашалићем о положају ЛГБТ популације у Републици Србији, саопштило је ресорно министарство.

Зоран Ђорђевић је подсетио да је први стратешки документ Владе који је препознао ЛГБТ заједницу као осетљиву друштвену групу, била Стратегија превенције и заштите од дискриминације за период 2013 - 2018. године, и указао да је у процесу израда новог стратешког документа у области превенције и заштите од дискриминације који ће бити израђен у складу с новом, унапређеном методологијом према одредбама Закона о планском систему.

Додао је да је у плану и допуна прописа о забрани дискриминације увођењем експлицитне забране дискриминације у спорту на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Истакао је да се у оквиру ресора којим руководи налази Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности који се бави управо овом темом.

"Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности је током јуна одржао састанке са представницима удружења Labris, XY Spectrum и EGAL, који се залажу и заговарају права ЛГБТ лица у Републици Србији. Том приликом су разговарали о новом стратешком документу за период од 2019. до 2025. године. Сви грађани Србије су равноправни, а ресор којим руководим се залаже за антидискриминацију и родну равноправност, што ће доношењем Закона бити подигнуто на виши ниво", рекао је Ђорђевић.

Сектор је учествовао у раду Конференције о правима ЛГБТ особа у Ослу 13. маја 2019. године, на којој је представљен напредак Републике Србије на "Дугиној листи" процене положаја и остварених права ЛГБТ. Том приликом, Република Србија је похваљена за напредак, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министар је истакао да су осим наведеног, представници Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности присуствовали у претходном периоду свим значајнијим догађајима важним за ЛГБТ популацију као што су: отварање првог свратишта за ЛГБТ особе у Београд, обележавање Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије и доделе "Дуга" награде за допринос борби против хомофобије и трансфобије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 19:42) - Marko [нерегистровани]

Šta dosta?

Protestuješ protiv drugih građana Srbije? Zar ne bi trebalo svih građana Srbije imaju isto prava po tebe? Samo pitam pošto me je tvoj komentar zbunilo..

(четвртак, 22. авг 2019, 19:38) - Воронцов [нерегистровани]

Узмимо за пример посао

Шта је неког послодавца брига за нечији сексуални живот. Сваког послодавца као и сваког радника на послу занимаће како његов колега ради на послу како доприноси успеху на послу и шта је кога брига шта он ради после радног времена. Немају људи паметнијег посла него ће се занимати за нечији љубавни живот ?Само измишљају некакву неравноправност да би на себе скренули пажњу-

(четвртак, 22. авг 2019, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Dosta !!!

Energicno protestujem !!!