Стари студенти траже састанак са Вучићем и Шарчевићем

Стари студенти, којима рок за завршетак студија истиче 30. септембра, затражили су састанак са председником Србије Александром Вучићем и министром просвете Младеном Шарчевићем.

Студенти траже да им се омогући да студије заврше по програму по којем су и започели.

Сматрају да се Закон о високом образовању не може примењивати ретроактивно на њих јер су студије уписали по Закону о универзуиитету, који није предвидео никакве рокове за завршетак.

Уколико им се не дозволи да заврше студије по старом програму, кажу да ће добити много више испита и бити пребачени на ниже године студија.

Захтев за пријем предали су на писарницама ресорног министарства и Председништва. 

Они су предали копије својих индекса и заменику скупштинског Одбора за образовање Љубиши Стојимировићу.

Траже пријем код председника и министра

Студенткиња Верица Ивановић Кузмановић истиче да траже пријем код председника државе јер је он по својој функцији најпозванији да брани Устав и њихова уставна права.

Желе да их саслуша и министар просвете како би га упознали са проблемом који имају јер се, како каже, стиче утисак да је он чуо само факултете и ректорате, али не и њих због превеликих обавеза.

"Министар није у могућности да прати шта се са нама дешава. Волели бисмо да га упознамо са нашим проблемима. Чини ми се да ће онда његов став бити много блажи, јер ће схватити колико је ово битно питање за наше друштво", рекла је Ивановић Кузмановић за Танјуг.

"Живот наместио другачије околности"

Мирјана Полић је апсолвент на Филолошком факултету већ десет година. Остала су јој три и по испита до краја и дипломски. Током студирања није пала ниједан испит, просечна оцена јој је 8,43.

Каже да у њеном случају нису проблем ни преобимни испити, ни захтевни професори, већ да је живот наместио другачије околности - почела је да ради.

Уредно, сваке године плаћа обнову на факултету, јер не одустаје од дипломе.

Проблем имају и страни студенти

Било је данас испред парламента и страних студена, чија је позиција посебно специфична.

Један од њих је и И.М. из Грчке који је на Универзитету у Београду постао апсолвент 2007. године.

"По српском закону страни студенти имају право за привремени боравак док студирају и две године након апсолвентског стажа. Након тога немамо више право да добијемо привремени боравак и ја сам се вратио у Грчку", појашњава он.

Њему су остала три испита до краја, а као и остали страни студенти није у Србији стално, већ долази само да полаже испите.

"У случају да ме пребаце на болоњски систем, морао бих поново да упишем факултет и од три испита могло би да постане 10 до 15 испита", навео је.

Рок већ више пута померан

Увођењем болоњског система образовања 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012. године.

Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре до 2014. годину, затим до 2016, па на 2018. године, да би прошле године добили рок да до краја септембра 2019. године заврше студије.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво