Какво је интересовање за увођење ИТ опреме

За недељу дана је продужен рок за пријаве за подршку локалним самоуправама за унапређење е-Управе. До 26. августа локалне самоуправе могу да конкуришу за набавку ИТ опреме и лиценцираног софтвера. Драган Младеновић, саветник програма "Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености" каже за РТС да очекује да број пројектних предлога достигне 60.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, саветник у програму подршке швајцарске владе Драган Младеновић каже да се програм спроводи у 99 општина.

"Ми смо као програм који подржава локалне самоуправе - подржава настојања Владе да модернизује државну управу па самим тим и локалну самоуправу - били на неки начин у обавези да продужимо рок због тога што локалне самоуправе. Иако је рок био 45 дана, морамо разумети да су превише су оптерећени, да су ресурси људски на локалу преоптерећени са великим бројем захтева, који долазе са центалног нивоа, од Министарстава, Владе", рекао је Младеновић.

"Разумевајући то, пошто нам је основни мандат тај да пружимо подршку настојањима Владе и настојању да се локалне самоупораве модернизују одлучили смо да продужимо рок за још седам дана", рекао је Младеновић.

Како каже, обављени су разговори са многим општинама које нису доставиле пројектне предлоге. Добијено је педесетак пројектних предлога.

Младеновић очекује да број пројектних предлога достигне до понедељка 60, десетак више.

Говорећи о критеријума, каже да локалне самоуправе морају имају идеју како да уведу или унапреде систем е-Управе на локалном нивоу, и да наведу коју врсту електронске услуге желе да уведу.

Набавка ИТ опреме први корак 

"Најчешће грешке приликом конкурисања су да не разумеју да је наша интервенција везана за процесе управљања процедурама и протоколима, који омогућавају локалним самоуправама да пруже електронску услугу", рекао је саветник.

Према његовим речима, набавка ИТ опреме је само први корак.

Много већи и вреднији део те "интервенције", је, како каже, техничка подршка па ће самоуправама пружити подршку да израде те процедуре.

"Ми смо у обиласку и разговорима са представницима 98 самоуправа од 99, најчешће добијали информације да је то оно што им недостаје - није велики износ да самоуправа модернизује своју ИТ опрему, да набави сервисне системе, мрежну опрему - то није толико велики износ чак и за лиценцирани софтвер. Оно што њима недостаје је подршка да се ти системи уреде и да се процедура и протоколи успоставе како би се услуга пружила", објашњава Младеновић.

На порталу е-Управе имате велики број локалних самоуправа које су излистале све електронске услуг које пружају, али излистали су формално, истиче Младеновић и додаје да оне и даље нису доступне грађанима.

Главни разлог није одговорност на локалним самоуправама, каже он и понавља да су оне преоптерећене.

Много ефикаснија услуга од стране локалне администрације 

Истиче да би грађани требало да имају много ефикаснију услугу од стране локалне администрације и других јавних ентитета и на локалу и на централном нивоу.

"То значи да неће морати да иду на шалтере да прикупљају документа, да доносе потврде, него ће то моћи да ураде онјалн", рекао је Младеновић.

У врло блиској будућности ће моћи да изврше и плаћање, а сада могу да имају увид у своја пореска дуговања код локалних пореских органа, указује Младеновић.

Према његовим речима, држава даје снажну подршку интензивној дигитализацији, огромни ресурси се улажу.

Рекао је да прогрљам "Свис про" подржава оно што није тренутно на радару нациналних институција које су за ово задужене - а то је подршка локалном нивоу.

"Одвојено је 400.000 долара за целу интервенцију, вредност техничке подршке која ће уследити је много већа", закључио је Младеновић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 11:59) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Бесплатни софтвер

Сећам се једног чланка од пре десетак и мало више година, како је минхенска градска администрација на свих 14.000 компјутера инсталирала домаћи Suse Linux са OpenOffice-ом и осталим бесплатним програмима. У то време и Србија је имала своју прочешљану, преведену, веома употребљиву Ubuntu варијанту тзв. Cp6Linux, коју су, мислим, на ЕТФ-у пеглали, као научни пројекат. Пробао сам га и био је одличан. У исто време, Влада је била обновила уговор са Microsoftom и очигледно је све отишло у заборав. Каква штета и колико бачених пара грађана Србије. Немци, који имају, штеде, а ми се разбацујемо. Бојим се да ни сада није боље. За све канцеларијске програме постоје бесплатне алтернативе, одличног квалитета. Још само да подсетим, Андроид је Линукс дистрибуција, iOS је Unix варијанта и како се људи лако навикну кад купе нови мобилни, тако би се лако навикли и на канцеларијски рачунар без Windows-а.

(четвртак, 22. авг 2019, 10:03) - Дејан [нерегистровани]

Последице

Проблеме о којима господин прича потичу од партијског запошљавања. Ако хоћеш посао у општини, мораш да будеш члан странке, ако се не учланиш ништа од посла. На такве услове наравно пристају мање интелигентни људи који после немају појма шта и како се ради. Па кад наиђу на овакве ствари, они су "преоптерећењи". Докле ће ти комунистички системи државе да нас вуку уназад је питање!