Годишњица отмице новинара Радио Приштине

Навршила се 21. година од отмице новинара Радио Приштине, Ђуре Славуја и Ранка Перенића. Нестали су у околини Ораховца, на новинарском задатку, а о њиховој судбини и даље се ништа не зна.

Славуја и Перенића киднаповали су припадници терористичке ОВК на путу Велика Хоча –Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде запис о повратку отетих монаха у тај манастир.

Представници Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову обележили су годишњицу на месту где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.

На том месту УНС и УНС на Косову поставили су обележје, које је до сада рушено седам пута, на коме на српском и албанском језику, пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

Спомен-плоча, отетим Славују и Перенићу, коју је на месту отмице поставило Удружење новинара Србије, до сада је седам пута уништавана. 

УНС и УНС на Косову траже од Еулекса, Унмика, Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Суда за ратне злочине на КиМ да обнове и покрену истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на КиМ.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини.

УНС и УНС на Косову подсећају да нису расветљене и друге отмице и убиства новинара на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво