Кељменди: Еулекс ништа није урадио на истрази убиства новинара на КиМ

Тужилац косовског Специјалног тужилаштва и координатор за случајеве напада на новинаре, Бесим Кељменди каже да се надао да ће Еулекс имати бољи учинак у истрагама о убиствима новинара на КиМ. Разочаран сам, у истрази убистава новинара нису радили баш ништа, наводи Кељменди.

Говорећи шта је затекао у у фасциклама које су из мисије владавине права ЕУ дошле до нове адресе за истрагу – косовског тужилаштва, Бесим Кељменди је рекао да се не види да су се тужиоци те мисије обраћали полицији да питају има ли неких нових информација, сазнања, доказа, сведока, нити да су питали породице жртава за информације.

"Према Закону о кривичном поступку, тужилаштво има такву обавезу, као и да на три месеца обавести главног тужиоца докле се дошло у сваком предмету и који су будући потези. Ако нема доказа да су тужиоци Еулекса обављали такве разговоре, онда они баш ништа нису урадили", каже Бесим Кљменди у интервјуу за сајт Удружења новинара Србије.

Тужилац Кељменди позива све грађане који имају информације у вези са киднаповањем и убиствима новинара на Косову да се јаве том тужилаштву или истраживачима Удружења новинара Србије (УНС), гарантујући да ће њихов идентитет бити заштићен.

Подвлачи и да закон омогућава и амнестију од злочина онима који пристану да буду сведоци тужилаштва.

Истиче да ако је убиство извршено током рата, да је веома тешко доћи до доказа. "Зато сматрам да би било важно ако би се надлежни у Приштини и у Београду срели и разменили информације", додаје Кељменди.

Непрофесионалне истраге Кфора

На констатацију да породице убијених и киднапованих новинара тврде да их тужиоци Еулекса нису звали и обавештавали, Кељменди сматра да "то није нормално".

После 1999. године, подсећа тужилац, било је ситуација када су увиђаје обављали војници Кфора које сматра непрофесионалним.

"Како војник, без адекватног знања, може да изврши увиђај за убиство? Нисмо имали професионалну полицију, ни добре истражне судије, ни тужиоце за професионалне увиђаје", наглашава Кељменди.

Како напомиње, све то утиче на успех тужилаца који су, 20 година касније, добили те предмете.

"Већину убистава, међу њима и новинара, није извршила једна особа. Неки су ту били, као на пример возачи и сви ће једнога дана бити 'у рату са душом'. Оптимиста сам и надам се да ће се појавити и рећи, тако је било, ово су докази, или да нам кажу пут до доказа", сматра Кељменди.

Говорећи о случајевима киднаповања Љубомира Кнежевића и Шефкија Попове каже да је највећа препрека у тим истрагама време.

"Политика је сасвим другачија у односу на 1999. и не може да утиче баш у мери које би се спречавале истражне радње. Некада нисмо смели да спомињемо нека имена, а сада их видимо као окривљене на суду. Нисмо смели да спомињемо неке политичаре, а данас су осуђеници. Тужиоци и судије су много независнији, као и полиција". каже Кељменди.

Када је реч о истрагама убистава новинара, тужилац Кељменди каже да је важно да се сведоци јаве. Позива све грађане да се јаве и да пошаљу информације и додаје да гарантује да ће им индентитет бити заштићен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара