Лончар: Хитна помоћ у Сурдулици интервенисала брзо, стигла за 12 минута

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је, поводом случаја смрти девојчице којој је позлило на Власинском језеру, да трагедија нема никакве везе са функционисањем система рада у здравству. Према првим налазима обдукције, може се закључити да је девојчица била у тешком стању, навео је Лончар.

Златибор Лончар је рекао да је Хитна помоћ из Сурдулице интервенисала брзо и навео да су стигли за 12 минута.

Лончар је напоменуо да би у том року хитној помоћи тешко било и у Београду и у већим градовима да стигну, без обзира на већи број екипа и возила.

Навео је да је део налаза са обдукције готов, али да се чека и други део налаза, и да се према првим налазима може закључити да је девојчица била у тешком стању.

"То је била изузетно озбиљна и тешка ситуација. Поставља се питање: да се дете нашло у најсавременијој београдској и европској болници, шта би тада могло да се учини. То је оно што можемо рећи према првим налазима", рекао је Лончар одговарајући на питања новинара у Лесковцу, где је обишао Општу болницу.

Лончар је истакао да смрт девојчице нема никакве везе са функционисањем система рада у здравству, као и да је немогуће да се деси да неко одбије да изађе на терен када прими позив да је двогодишњој девојчици позлило.

"Није ово посао као неки други да сте у могућности да налазите оправдања у неким законима, поготову када се ради о људским животима, а ни закони не могу све да уреде", рекао је министар здравља и истакао да нема оправдања да се не помогне детету које је здравствено угрожено, јер је то људски.

Констатовао је да је свакако потребна боља организација рада хитних служби, те најавио да ће од следеће године када домови здравља пређу у надлежност Републике постојати јединствен систем и да ће се у сваком тренутку знати где су кола Хитне помоћи како би најближа екипа без обзира којој територији припада стигла на лице места да помогне.

Двогодишњој девојчици је позлило 15. августа код Власинског језера, у одмаралишту хидроелектране.

Дом здравља у Црној Трави, чију су хитну помоћ родитељи најпре тражили, није могао да пошаље хитну помоћ јер, како су рекли, немају довољно запослених, као ни кисеоник ни возило.

Комби власника хидроелектране, у којем је била девојчица, и возило хитне службе из Сурдулице срели су се на пола пута. Девојчица је потом преминула у Дому здравља у Сурдулици.

"Држава дала новац за дугове здравствених установа"

Из Републичког фонда за здравствено осигурање дат је новац здравственим установама које су имале дугове према добављачима, изјавио је Лончар.

Министар је додао да се проблем додатних дугова који су се појавили у тим здравственим установама, а које општине и градови не могу саме да исплате, решава у договору са Министарством финансија.

Лончар је, одговарајући на питање новинара у Лесковцу шта се дешава са дуговима лесковачких здравствених установа и апотекама, подсетио да је Град одговаран за апотеке, да је градска управа постављала директора и управне одборе, те да је став за решење проблема оних апотека које су у минусу – да нађу стратешког партнера.

Истакао је да би апотеке требало да направе и репрограм тих дугова, додајући да нема разлога да буду угашене, већ да пронађу партнера, неки озбиљан ланац и да раде на корист грађана и њиховог здравља.

Што се тиче домова здравља, Лончар је рекао да ће се од 1. јануара кренути у преузимање тих здравствених установа под надлежност Републике, те да ће се о њиховим дуговима тек разговарати и видети од када су дугови, као и да ће се то питање решавати са Министарством финансија.

"Обилазак болница је мој посао, не радим то због кампање"

Министар Лончар је поручио да његови обиласци здравствених установа у Лесковцу и Медвеђи немају везе са изборном кампањом већ, како каже, он само ради свој посао.

Лончар је упитао да ли су расписани неки локални избори у Лесковцу, на шта му је градоначелник Лесковца Горан Цветановић одговорио да нису.

"Исто можете да ми кажете зашто нисам обишао неку од здравствених установа, а ја да вам кажем да нисам ишао тамо јер ће тамо за три месеца, шест месеци, годину дана бити избора. Ја не функционишем тако", подвукао је Лончар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се