Држите децу на оку, и минут непажње може бити фаталан

Још један врели топлотни талас је пред нама, a пливање на базенима, у рекама или на језерима делује примамљиво. Ако ових дана планирате да се освежите, будите обазриви и пажљиви: непливачи не доводе тако често себе у ситуацију да се удаве, колико то чине пливачи. Посебан апел упућујемо родитељима: држите децу на оку!

Миодраг Јовић из ЈКП "Ада Циганлија" објаснио је за РТС да су највећи ризик по купаче необележена купалишта или обележена на којима нема инфраструктуре.

Посебан апел упућује родитељима да воде рачуна куда воде децу.

"Ако су то неуређена купалишта, немојте их водити. Ако их водите на уређена купалишта, едукујте их да поштују правила понашања која важе на тим местима", истакао је Јовић.

Деца, каже, увек морају да буду надохват руке и "на оку" зато што су радознала и непредвидива.

Такође, указује Јовић, деца имају другачији механизам дављења од одраслих.

"Одрасли имају неке рефлексе као што је позив у помоћ, махање руку. А деца потону испод површине воде и, ако их нисте видели, долази до фаталних исхода", напомиње Јовић.

Суво утапање – почетна фаза дављења 

Резултати обдукције показали су да је девојчица на Власинском језеру преминула услед сувог утапања. Јовић објашњава да је то специфичан проблем и почетна фаза дављења.

"Кад дете прогута мало воде, одведите га код доктора, чак и када се чини да је све у реду. Може доћи до инфекције плућа због неодговарајућег квалитета воде", објашњава Јовић.

Сматра да поред купалишта и базена мора постојати служба хитне помоћи, доктор или амбуланта.

Јовић указује да спасиоци на купалиштима, осим пливачких и спасилачких тестова, полажу и мере хитне помоћи.

"У драматичним ситуацијама и неколико секунди може да реши све", каже Јовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво