Колико кошта полазак у школу

Још десетак дана је остало до почетка школске године. Гужве у књижарама и продавницама су већ почеле, а родитељи, кажу, воде рачуна да све набаве на време. За опремање неки су новац одвајали месецима, док су други подигли и кредите.

Првом септембру највише се радују прваци. Опремање за школу - избор прибора, ранчева, одеће, обуће најмлађима је посебна забава. Ипак, њихове жеље родитељима представљају велики ударац на кућни буџет.

"Ми смо дошли из једног мањег града 100 километара од Београда да бисмо пробали да нађемо јефтиније", рекао је е један родитељ.

"Имам три школарца. Купују нешто од другара, нешто у књижарама", рекла је мајка. 

Трећа анкетирана саговорница је рекла да је за првака потребно око 15.000 динара у старту, са све ранцем и опремом и то јој је, како истиче, јако скупо.

Да би торбу првака испунили школским штивом, родитељи треба да издвоје око 8.000 динара за нов комплет. Док за старије разреде треба и три пута више. Зато је све више оних који књиге пазаре на штандовима половних уџбеника, и то врло често по упола нижој цени.

Горан Пузовић из Удружења "Косовска улица књиге" каже да родитељи са списковима долазе, траже, гледају, мењају.

"Највеће интересовање је тренутно за 5. и 6. разред, за 7. и 8. разред 99 посто родитељи или ученици уџбенике замене. Има ту неке куповине", рекао је Пузовић.

Куповина перница, оловака, зарезача, гумица, прибора за ликовно и геометрију из родитељског новчаника извуче око 6.000 динара. Мале свеске коштају од девет до 170 динара, а оне А4 формата могу да се нађу за од 20 до 370 динара.

Да би све то и стало у ранац, за њега треба издвојити од 900 динара на пијачним тезгама, до 10.000 у књижарама. После тога на ред долазе обућа и одећа за бар 15.000 динара.

"Родитељи који се нама јављају кажу да се њима исплати да врло често иду у неке околне земље, да купе и гардеробу, патике и ранчеве - јефтинију и квалитетнију робу. Када имају троје деце и све троје деце је у систему образовања онда то треће дете има права на бесплатне уџбенике, што наравно када имате двоје деце немате никакве олакшице", каже Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

Олакшице зависе од локалне самоупрве 

Колике ће олакшице бити зависи, кажу надлежни, од локалне самоуправе - у неким свако дете, без обзира на то које је по реду, има повластице.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику каже да родитељи за треће и четврто дете у највећем броју општина имају бесплатне уџбенике, ужине, екскурзије и то је нешто што ипак значи и родитељима и породици.

"Али оно на чему се мора радити колика год да је помоћ она није довољна. Послодавци морају радити на организовању вртића и целодневних боравака за децу до 10. године својих запослених. То је нешто на чему морамо радити и што је план за 2020. годину", истакла је Ђукић Дејановић.

Када се све стави на папир, полазак једног детета у школу кошта од 30.000 па до готово 100.000 динара. На све поменути треба додати и ђачко осигурање, али и екскурзије које се углавном одржавају у првим недељама септембра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво