Купате се код сплавова? Можда да ипак размислите још једном

Није плажа, али ко мари? Купање са сплавова је право задовољство, било да су приватни или угоститељски. Ипак, треба бити опрезан. Реке могу да нанесу грање, пањеве и разне предмете, што може бити опасно за купаче, поготово ако скачу у воду.

Грађани имају различита искуства када је реч о купању у близини сплавова у престоници. Неки кажу да ускоче у реку само на минут док други наводе да су чули да вода није најчистија. 

Они који се купају сматрају да је то безбедно. Други наводе да изнеђу сплавова може много тога да се завуче. 

"Сплавови су дужни да буду опремљени неком спасилачком опремом или спасилачким круговима који морају да имају на својим објектима, на видном месту, али се често дешава да нису опремљени с тим", наводи Дејан Ђуровић, старији инструктор роњења Жандармерије. 

Пливачи се понекад осмеле, па препливавају реку. То може бити изузетно опасно, јер се дешава да бродови не примете купаче. Пре скоро три године, на Дунаву је баржа потопила рибарски чамац и тада је једна особа нестала.

Посебно је опасно ако се чамци нађу усидрени на пловном путу.

Људи долазе и на бедеме код Старог сајмишта да би се купали. Углавном старији, који памте да је ту некада било песковито, па су задржали старе навике.

"И поред тога што је купање овде забрањено, одређени број грађана долази овде да се купа. Морам нагласити да је то небезбедно. Прво зато што је овде пловни пут, друго зато што водена маса овде наноси велику количину отпада и може доћи до повређивања и нежељених последица", додаје Дејан Ђуровић.

Ако се купате, немојте то чинити пуног стомака или у алкохолисаном стању. Такође, будите опрезни уколико имате здравствених проблема. Пливање током врелих дана може бити спас, али и ризик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво