Не убијајте четинаре

Пред новогодишње празнике у Србији се посече око милион младих четинара. Надлежни апелују да власници шума не секу јелке већ да их ваде са бусеном.

У Србији се сваког децембра посече близу милион младих четинара, највише смрче и јеле. Иако Закон о шумама забрањује бесправну сечу, у продају се и јелке које нису прописно обележене.

Надлежни апелују да власници шума не секу јелке већ да их ваде са бусеном. Међутим, слике после новогодишњих празника, само у Београду, показују да поред контејнера остане више од милион јелки.

Шумска управа Ваљево и ове године је из својих расада исекла јелке, а свака има картон на којем је наведено порекло и име произвођача.

"Те јелке су засађене пре десет година, а сада је примењено редовно чишћење, тако да смо спојили корисно са лепим", рекао је Срђан Живић из Шумске управе Ваљево.

У Пироту се јелке продају само са бусеном, по цени од 480 до 840 динара, колико треба да се издвоји за Панчићеву оморику.

Да би достигла висину од два метра, смрча, позната и тражена као "сребрна јелка", треба да расте десет година. До зрења, односно давања плода и семена, треба да поживи пуних 30 година. Због тога је важно да се плански сече.

Готово да нема куће у којој се за Нову годину не кити јелка. У потрази за што лепшом, а јефтинијом јелком, ретко ко размишља о бесправној сечи и еколошкој штети.

Последњих година, "Србијашуме" спроводе ригорозну контролу, јер имамо само 20 процената четинарских шума, које треба сачувати.

"Ове године је појачана контрола, а самим тим и промет јелки, како би се спречила бесправна сеча", каже Душко Полић из предузећа "Србијашуме".

Иако се последњих година чешће виђају јелке са бусеном, биолози кажу да је вероватноћа да оне преживе после садње у јануару веома мала.

За биљку је велики стрес да се после две недеље у топлом стану изнесе на хладноћу и посади у смрзлу земљу.

Због свега тога, можда је добра идеја да се јелке у саксијама, као и многе друге ствари, изнајмљују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво