Јурић: Фотографије деце из Србије на педофилским сајтовима

Родитељи често рођацима и пријатељима шаљу фотографије деце док су на летовању, а стављају их и на друштвене мреже – на плажи су сви у купаћим костимима, а мања деца и без тога. Нажалост, од десет таквих фотографија деце, осам заврши на неком од педофилских сајтова, са свим подацима – од имена, презимена, државе и града одакле су.

Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић" је за РТС рекао да су на два педофилска сајта чији су сервери у Украјини откривене фотографије деце из Србије.

"Ту можете да нађете Чачак, име и презиме дечака или девојчица који су фотографисани потпуно наги. Све у зависности од тога како су родитељи поставили фотографије на Инстаграм или Фејсбук. Уколико су родитељи отац или мајка поставили фотографију на којој пише, на пример, Марко Марић, Чачак, десет година, они тако са тим подацима и окаче фотографију", објашњава Јурић.

Додаје да конзументи фотографија купују те фотографије како би се самозадовољавали. 

"Конкретно, неки од педофила уживају у томе ако су девојчица или дечак буцмасти, плави, или су мршави са кикицама, небитно. Међутим, оно што је додатна опасност – уколико се неком од педофила то дете заиста свиди, иде се до тога да тај човек дође у физички контакт са дететом, онда имамо заиста проблем", објашњава Јурић. 

Истиче да родитељи нису свесни у какву опасност доводе своју децу качећи фотографије деце на друштвене мреже.

"Ми смо тиме што смо окачили фотографију на друштвену мрежу потпуно свесно ту фотографију изложили јавности", истиче Јурић.

Случај Бачког Петровог Села 

Додаје да се прошле године у Србији десио први случај сајбер јазбине.

"То је било у малом селу у Војводини – Бачко Петрово Село је у питању, где су страни држављани изнајмили једну кућу, доводили децу коју су фотографисали и снимали потпуно нагу. Како је касније доказано, било је и физичког контакта. Деца су ту доспела тако што су довођена од стране родитеља, а нека деца су долазила сама за новац", објашњава Јурић.

Додаје да га је запрепастило то да су људи у селу знали шта се дешава у тој кући, да су та деца причала, али да нису реаговали, нису пријавили тај случај.

"Наша свест је далеко од тога да ми сами постављамо фотографије на друштвене мреже и да, уколико сазнамо да је сексуално злостављано, ми ћутимо, јер сматрамо да није наш проблем. То мора да се промени", истиче Јурић. 

Додаје да су активисти Фондације "Тијана Јурић" одржали више од 400 едукативних радионица на којима су указали на све могућности злоупотребе интернета. 

Додаје да подаци показују да није довољно рађено и да треба повећати број активности које би упозоравале на опасности које вребају на интернету. 

Поручује родитељима да не постављају фотографије деце на друштвене мреже јер тиме своју децу директно доводе у опасност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво