Ако возите пребрзо, или сте пијани за воланом – ваша дестинација је затвор

У 22.000 саобраћајних несрећа у овој години погинуло је 310 људи, а 1.800 има тешке телесне повреде. Четрнаест одсто возача учесника у саобраћајним несрећама било је пијано. Нови Закон о обавезном осигурању у саобраћају, о коме ће се расправљати на јесен, предвиђа да ти возачи плате одштету и до два и по милиона евра. Најчешћи узроци тешких саобраћајних несрећа са настрадалима је и превелика брзина, коришћење мобилних телефона у току вожње и невезивање појасева, нарочито на задњим седиштима.

Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је током акције појачане контроле саобраћаја било око 25.000 прекршаја прекорачења брзине, од којих су неки возачи возили преко 200 километара на сат.

"Током акције контроле саобраћаја имали смо око 25.000 прекршаја прекорачења брзине, од тога је 20.000 санкционисано на лицу места, а 5.000 власника возила може очекивати позив у наредних неколико дана, како би се изјаснили ко је у тренутку прекршаја управљао возилом", наводи Раденковић.

Додаје да се поред брзине контролисало да ли возач и путници користе сигурносни појас.

"Имали смо 2.500 прекршаја некоришћења појаса, 400 прекршаја непрописног коришћења мобилних телефона и 350 возача је искључено из саобраћаја јер су били под дејством алкохола", објашњава Раденковић.

Додаје да су у Лозници затекли мушкараца који је возио са 4,14 промила алкохола у крви.

"Овом лицу ће бити одузета возачка дозвола. Има испред себе и санкцију од 45 дана затвора, 256.000 динара новчане казне и одређен број казнених поена", објашњава Раденковић.

Додаје да је полиција на ауто-путу зауставила и возача који је возио брзином од 250,7 километара на час.

"Највећом брзином возио је страни држављанин на ауто-путу Београд–Ниш код Смедерева, 250,7 километара на час. Њега су у прекршају открили наши пресретачи. У скраћеном поступку осуђен је на казну затвора од 30 дана, 120.000 динара и забрану управљања моторним возилом кроз Србију у наредних девет месеци", објашњава Раденковић.

Поручује да ће се појачане контроле саобраћаја спроводити и у наредном периоду.

"Управа саобраћајне полиције још једном апелује на све учеснике у саобраћају да поштују прописана ограничења брзине, да користе сигурносни појас на предњем и задњем седишту и да на пут крећу искључиво уколико су одморни и праве паузу на свака два сата", поручио је Раденковић. 

Ригорозна контрола аутобуса за екскурзије 

Говорећи о Правилнику о организованом превозу деце, који ступа на снагу 2. септембра, Раденковић најављује да ће саораћајна полиција вршити веома рестриктивне контроле аутобуса и возача како би путовања ђака на екскурзије протекла безбедно.

"Нећемо дозволити да се крене на пут, уколико аутобуси и возачи не буду испуњавали све прописане услове. Приликом прегледа провераваће се документација за возила и возаче, техничка исправност аутобуса, алкохолисаност возача, као и поштовање радног времена и коришћење прописаних пауза и одмора", наводи Раденковић.

Позива организаторе, основне и средње школе, да на време пријаве екскурзије како би аутобуси били на време контролисани.

"Ниједан аутобус неће кренути а да не буде контролисан", поручио је Раденковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво