Горштаци са Пештери знају како да се боре с природом, али треба им помоћ државе

На Пештерској висоравни лета су веома кратка а зиме дуге и хладне, па житељи током лета ужурбано раде како би се припремили за хладне дане. Током једног дана овде се смене четири годишња доба али ови горштаци су навикли да се боре са природним недацама. Живот им отежавају и недостатак путне инфраструктуре и организован откуп њихових производа.

Рамиз Таић лети борави у катуну или, како каже, у становима због испаше стада. Природа је овде ћудљива и непредвидива. Зато су погледи ових горштака усмерени ка небу и држави од које очекују помоћ.

"Да нам држава обезбеди колико-толико гаранцију, имали бисмо двоструко више стоке, да можемо да продамо и сир и вуну и јагњад", рекао је Рамиз.

Сада нема ко да откупи ни јагње ни вуну. "Некада смо продавали руно вуне по 50 марака и радили цео дан за руно вуне, сада то неће нико", каже Рамиз.

Цувени пољопривредни комбинат Пештер, где је било упослено 3.000 ткаља, одавно је затворен. Ткање ћилима свело се на ретку кућну делатност, махом старијих жена.

За шишање једне овце домаћин мора да издвоји близу два евра. Од једне овце добије два килограма вуне која кошта 50 динара по килограму, када има ко да је откупи.

Од осам задруга на сјеничко-пештерској висоравни није остала ниједна. Млеко продају углавном приватним млекарама које долазе до кућа, до којих има пут. Због пута ни чувени сјеничко-пештерски сир не стиже до тржишта.

"Та традиција ће дуго трајати, док је народа, док је свијета, ко год држи стоку мора то да ради да не би млијеко просипали јер морамо од тога да живимо", каже Хајрија Хасановић из села Дубница на Пештери.

На Пештерској висоравни баве се и пољопривредом. У току су последњи дани жетве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи