Које новине чекају ђаке и наставнике од првог септембра

До почетка школске године остале су још две недеље. За први септембар припремају се и ђаци и наставници. Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже за РТС да су неке од новина једносменски рад 250 школа, нови програми за други и шести разред, као и 12.000 дигиталних учионица.

Једна од новина у новој школској години је једносменски рад, а Весна Недељковић истиче да је за сада пилот-пројектом обухваћено 250 школа.

"Дакле, све оне школе које су показале да могу са својим просторним и људским капацитетима да уђу у пројекат, а наша идеја је до краја школске године да сопственим средствима и средствима Владе помогнемо школама да би могле и друге школе да уђу у овај пројекат", рекла је Недељковићева гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање који су бенефити таквог начина рада, Недељковићева каже да је осмишљено да то буде једна врста помоћи деци.

"Школе тамо где су најјаче и где је показана и исказана потреба деце за посебном подршком или спортским активностима или додатној помоћи у учењу, дакле разним радионицама, то време је осмишљено тако да буде на корист деце и да деца у школи заиста проводе квалитетно време", објаснила је Недељковићева.

Поред тога, како каже, то је олакшица и оним родитељима који раде преподне.

Ученици другог и шестог разреда радиће по новим програмима, а Недељковићева наглашава да се наставља реформа чија је суштина у изменама наставног плана и програма.

"Фокус је на функционалном знању, на међупредметним компентенцијама, на вештинама и примењивости стеченог знања. Да се удаљимо од репродукције и од учења и гомилања непотребних података", додала је Недељковићева.

На питање да ли се већ удаљило од тога, Недељковића каже да верује да јесте. "Све оно што смо урадили као анализу реформе која је спроведена у првом и петом разреду говори о томе да су задовољнији и наставници и ученици и родитељи", истиче Недељковићева.

Указала је да ће од 1. септембра бити укупно 12.000 дигиталних учионица.

"Сви ученици првог разреда, дакле сви ученици у Србији ће ове године добити дигиталне садржаје и наравно они ће се реализовати у дигиталним учионицама", рекла је Недељковићева.

Када је у питању други, пети и шести разред то је такозвани пројекат "Петсто повезаних школа", објаснила је Недељковићева и додала да ће и у њима сви ученици имати дигиталне садржаје.

Истакла је да се ђаци највише радују тим променама.

"Ђаци се највише радују, али и колеге јер то доприноси једном савременом, креативном приступу, другачијем раду, а чини ми се да су деца најсрећнија јер њима је дигитална писменост и пре поласка у школу некако блиска", закључила је Недељковићева.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Svašta!

Koliko je samo novca uloženo u digitalizaciju, a u odeljenjima sedi i po više od trideset učenika! Čemu? Umesto da jednostavno smanje broj đaka po odeljenju kako bi se nastavnik posvetio apsolutno svakom... Ja sam učila iz knjiga i mom obrazovanju ništa ne fali. Naravno da treba da se modernizuje, ali ovo je stvarno preterivanje. A što se tiče jedne smene, kada će roditelji koji rade po smenama viđati svoju decu?!

(недеља, 18. авг 2019, 21:32) - djoka [нерегистровани]

sex

Najvažnije je da naša deca znaju da je sveti Savo bio veliki jebač i da je klao turci na buljuci.

(недеља, 18. авг 2019, 21:11) - MR [нерегистровани]

???

Bilo bi lepo da kažu da uz knjige i digitalnu učionicu idu i kodovi za istu koji kada se aktiviraju mogu iskoristiti samo za jednu školsku godinu. Toliko o tome da se knjige mogu koristiti tri godine.

(недеља, 18. авг 2019, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Vazno je da uce nasu pravu istoriju a ne koju nam serviraju drugi,takodjer i sve velikane nase istorije,umetnosti i nauke da uce bez izuzetaka i bez iskrivljavanja cinjenica.

(недеља, 18. авг 2019, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

Kakva

glupost,umesto da deca uce iz knjiga,sada ce ih "digitalizovati." Napredak,samo u cemu?Zaglupljivanju,uprkos oprecnim misljenjima,jer ce gomila da mi objasni o tom "napredovanju" u duhu vremena u kome zivimo,kada porastu,kaza ce im se samo,ima vremena...