Инспекција утврђује околности смрти девојчице на Власинском језеру

Шта је узрок смрти двогодишње девојчице јуче на Власинском језеру, још се не зна. Више Јавно тужилаштво у Врању је наложило обдукцију. А у дому здравља у Црној Трави који није могао да пошаље хитну помоћ, кажу да немају довољно запослених. У Министарству здравља за РТС су рекли да је инспекција на терену и да ће све околности бити испитане и да ће тек након обдукције и утврђивања тачног узрока трагедије, моћи да се прича о одговорности. Породици упућују саучешће.

Четворочлана породица из Руме стигла је на Власинско језеро у четвртак пре подне. Били су смештени у одмаралишту власинске хидроелектране. Увече око 20.30 из бунгалова гости и радници ресторана чули су запомагање.

Светислав Ђикић је видео да се дете гушило и одмах је позвао полицијску станицу у Црној Трави да би сазнао број Дома здравља.

"Они су мени диктирали број телефона и ја сам исти диктирао раднци из власинске хидроелетране која је писала број и звала и звала Црну Траву и добила информацију да они немају кисеоник, немају возило и да не могу да изађу у сусрет", рекао је Светислав Ђикић из Црне Траве.

Комби власинске хидроелетране у коме је била девојчица и возило хитне службе из Сурдулице срели су се на пола пута. Информација да сурдуличка екипа није изашла на терен није тачна, каже министар здравља.

"Екипа хитне помоћи стигла је за 12 минута са свом потребном опремом и обученим тимом који је одмах започео реанимацију детета. Када то знамо, јасно је да супротни, произвољни и крајње нетачни коментари објављивани на друштвеним мрежама, али и у појединим средствима информисања, не само да не доприносе утврђивању чињеница, већ уносе додатни немир и бол породици у најтежим тренуцима, унапред оптужујући и окривљујући здравствене раднике", наводи Министарство здравља.

У Дому здравља у Црној Трави чију су хитну помоћ родитељи најпре тражили, кажу да имају укупно седам лекара. По подне и ноћу ради само једна екипа, а покривају велико подручје.

Др Милена Станковић Митровић, директорка Дома здравља Власотинце каже да када је један лекар у смени немогуће је да напусти Дом здравља јер ти терени изискују време од четири до седам-осам сати изостанка.

"Санитет за Дом здравља за огранак Црна Трава немамо. Уназад две године смо конкурисали код Министарства, али нисмо прошли на конкурсу. Надамо се да ће неко видети овај проблем и опскрбити нас још једним возилом", каже докторка Станковић Митровић.

"То је цена децентрализације, где се не зна да ли је Сурдулица, да ли је Власотинце, да ли је кадровски план добар, јесте ли руководилац установе. Имате на Власинском језеру повећан број, што се нисте организовали, ја да вас организујем. Не припадате мени, него локалу", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Министар је истакао да ће од 1. јануара домови здравља, који су сада у надлежности градова и општина, поново бити у надлежности републике и да ће се са једног места одлучивати ко ће где да иде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво