Чик, снађите се у овој конфузији – наопако нумерисање објеката, једна кућа а више бројева

Тачну адресу траже вам на многим местима. Она је и уписана на свим важним документима. Многима, међутим, не може да помогне када се нађу у улици у којој су куће нумерисане наопако, у круг, или обележене свим словима азбуке.

Једна улица, један број, а десетине кућа на тој адреси. Како? Колико азбучних слова толико и места за куће. А дешава се и да један објекат има један улаз а више бројева.

"Постоји зграда на ћошку улица Ресавска и Крунска која има бројеве и једне и друге улице на истој згради, а један је улаз само", прича таксиса Саша Митровић, који Београдом вози већ 29 година.

Како каже, и даље се догађа да не може да пронађе неку улицу или број, и да правило о парним и непарним бројевима често није испоштовано.

"Правило је да бројеви иду лева страна непарни, десна страна парни у смеру кретања улице од центра ка периферији. Међутим, имамо пример Косовске и Мајке Јевросиме где бројеви почињу са различитих страна, што поштује прво правило, а друго правило не поштује", указује Митровић.

Др Владимир Симић из службе Хитне помоћи наводи да је проблем постоји и са улицом Царице Милице на Зеленом венцу. 

"Бројеви почињу од Зеленог венца, она се наставља природно на улицу Цара Лазара, али Цара Лазара се води од Калемегдана, тако да неко ко није изверзиран да зна, долази до броја 16-18, и следећи број је 37, али друге улице", додаје Симић.

Има улица и без имена и без броја. Њих је тек проблем пронаћи. И поред тога што то отежава обављање свакодневних обавеза, утиче и на оне озбиљније као што је интервенција Хитне помоћи, ватрогасаца, полиције...

"Некада дођемо у три сата током ноћи испред зграде и често не знамо где да звонимо јер често нема ни броја стана ни презимена. Молба за наше суграђане је да буду нама видни, да кажем још једно да неко ко зове Хитну помоћ никако не прекида везу већ искључиво прати лекара који се јавио на телефонској централи, заправо прати његова упутства", истиче Симић.

Према подацима Министарства унутрашњих послова 3.028.020 грађана има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је 2.676.898 грађана пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво