Вожња под дејством алкохола може вас коштати стотине хиљада евра

Од почетка године, на путевима у Србији догодило се 22.000 саобраћајних несрећа, у којима је погинуло 310 људи. У августу на нашим путевима страда највише особа. Алкохол је, уз прекорачење брзине, најчешћи узрок несрећа у саобраћају.

Возачи који возе под дејством алкохола и они који немају возачку дозволу или немају дозволу за категорију возила којим управљају, изазивају велики број саобраћајних незгода.

"Долазимо до суме од 137 незгода са погинулима и 4.500 са повређенима, које су изазвали возачи који по закону не би уопште смели да се нађу у саобраћају. Када ти возачи не би постојали у саобраћају, безбедност саобраћаја у Републици Србији би се побољшала за најмање 25 одсто", наводи заменик начелника Управе саобраћајне полиције Бобан Милинковић.

Број оних који возе под утицајем алкохола у последње четири године смањен је за два одсто.

Промена понашања учесника у саобраћају веома је битна, сматрају у Саобраћајној полицији.

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов је рекао да се то може постићи само репресијом и кампањама.

"Поред тога, исправна и безбедна возила су такође веома битна, али и путеви и инфраструктура", додао је Арсов.

Сматра да није довољно да власници и возачи једном годишње врше технички преглед, већ морају да схвате да треба да врше редован сервис и проверавају техничку исправност својих возила.

Прошле године возачи са повећаним нивоом алкохола у крви изазвали су готово 11 одсто незгода. Учешће у несрећама са настрадалима износило је око 14 одсто.

"Возач који је возио у алкохолисаном стању и изазове одређени удес, осигуравајућа компанија исплаћује штету аутоматски, али регресно се потражује од возача који је возио у алкохолисаном стању. Тај возач доводи у проблем комплетну своју ужу породицу ,и садашњу и будућу, јер годинама мора да плаћа штету која најчешће може да буде и неколико стотина хиљада евра", објашњава генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

Према Закону о обавезном осигурању, максимални износ по саобраћајној незгоди за штете на стварима је 200.000 евра и милион евра за штету на лицима.

У току је израда нацрта новог закона који ће те лимите подићи на 500.000, односно два и по милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво