Хеликоптери Ми-35 догодине у Србији, oво су могућности руских "убица тенкова"

Србија ће у првом кварталу 2020. године преузети четири нова хеликоптера Ми-35, најављено је током обиласка фабрике за производњу тог хеликоптера у Ростову на Дону.

Делегација Министарства одбране, предвођена министром Александром Вулином, обишла је фабрику за производњу хеликоптера Ми-35М "Роствертол" у Ростову на Дону.

Тренутно је у бази "Росвертол" 35 пилота и техничара који ће у новембру завршити шестомесечну обуку за хеликоптер Ми-35. 

Министар Вулин састао се са руководством ваздухопловног завода, присуствовао статичком приказу четири хеликоптера Ми-35М који ће бити испоручени Војсци Србије и демонстрационом лету.

Вулин је, обилазећи завод, најавио и побољшање материјалног положаја летачког особља.

Истакао је да нико не треба да се плаши наоружавања Србије.

"Србија ће се наоружавати и опремати и даље, спроводиће војно-технички споразум који је постигнут између председника Вучића и председника Путина, због чега смо веома поносни и захвални, али ово оружје никада неће бити злоупотребљено. Ово оружје служи само у сврху очувања мира и одвраћања било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати путем силе", рекао је министар Вулин.

"Оваквих није било у нашим јединицама" 

Мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, истакао је да је разлика велика у односу на оно што је ВС до сада имала.

"Једна од тих разлика је и та опрема хеликоптера и сами инструменти са аналогног на дигитално. Друга разлика је у томе да добијамо много и у техничком и технолошком смислу и сада коначно имамо могућност да извршавамо наше задатке и оно за шта смо намењени, а то је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добијамо, такође, и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Добили смо, такође, могућност да дејствујемо на већим даљинама и да, тако кажем, да дејствујемо и дању и ноћу, јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење", истакао је мајор Дрндаревић.

Истакао је да је хеликоптер првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака које може да извршава, као што су превожење људства, терета и извиђање и из ваздуха.

Капетан Милош Милошевић, технолог у чети за одржавање 98. ваздухопловне бригаде, нагласио је да је Ми-35М тип хеликоптера каквог до сада није било у јединицама Војске Србије.

"Системи су нови, доста су захтевнији, напреднији, али су и поузданији и то све доноси доста новог за нас – нова искуства, нове књиге, нова упутства, нове приручнике, тако да нас очекује доста посла", истиче капетан Милошевић задужен за одржавање ваздухоплова у "Лађевцима".

Спецификације хеликоптера  

Хеликоптер Ми-35М може транспортовати до осам војника с пуном опремом и наоружањем до 1.500 килограма, док терете великих димензија може да носи на специјалним ужадима или сајлама.

Посада хеликоптера, пилот и пилот-оператер, смештена је у тандем-кабинама, са двоструким командама, а летелица поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера.

За заштиту од вођених ракета хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту.

Резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку, а ради смањења инфрацрвеног одраза на издувним цевима мотора уграђени су системи за смањење температуре издувних гасова.

Хеликоптер Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у свим метео-условима, дању и ноћу.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на сат и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара. С допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Од наоружања, на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан са системом за управљање ватром.

На сваком крилу може носити широк дијапазон наоружања укључујући додатне топове 23 милиметра, невођене ракете 80 милиметара и најсавременије вођене ракете великог домета.

Делегацији Министарства одбране презентоване су могућности Завода и упознати су са производним процесом израде хеликоптера Ми-35, Ми-28НЕ и Ми-26Т2. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво