Повећан ниво радијације након несреће у Русији, има ли разлога за забринутост у Србији

Ниво радијације у руском граду Северодвинску повећао се након несреће која се догодила пре седам дана током тестирања ракете. И док власти тврде да је зрачење веће између четири и 16 пута, Гринпис наводи да је то 20 пута. Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије каже за РТС да код нас није детектован никакав вештачки радионуклид који би био пореклом из ове несреће, као и да се 24 часа прати ниво радиоактивности.

Ведрана Вулетић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да немају никакве податке о несрећи у Русији у које јавност није упућена, јер је рад Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије јаван и све податке које имају саопштавају јавности.

"Што се тиче ове несреће у Русији званичне информације су врло штуре. Све оно што је званично саопштено то је оно што има у медијима – да се десила несрећа током тестирања на војном полигону", рекла је Вулетићева.

Додала је да је званична метеоролошка служба објавила неке податке, руско министарство одбране је то прво негирало, а онда су потврдили. "Појавиле су се вредности четири до 16 пута веће, Гринпис је рекао 20 веће од основног нивоа. Једина вредност која је објављена у медијима јесте та вредност од Гринписа два микросиверта на час", навела је Вулетићева.

Указала је да нам та вредност говори да не треба да се забринемо, чак ни становници те области где се десила несрећа, ако је та вредност поуздана и ако је тачно да је та вредност била повишена само сат и по времена.

На питање да ли су поменути нивои радијације опасни по човека, животиње и биљни свет, Вулетићева каже да ако тај податак јесте тачан, он не може бити опасан, али је потребно да се зна више информација.

"Ми не знамо који изотопи су ту били, ми не знамо какво је то гориво, што је разумљиво јер је у питању војна технологија и није из разумљивих разлога доступно јавности, па ни нама", додала је Вулетићева.

"Нема доказа да ће и касније бити последица"

Тврди да са овим подацима нема доказа да ће и касније бити последица. "Тај ниво радијације је врло низак да би чак и у неком каснијем периоду, годинама касније, изазвао било какав рак или леукемију или било шта друго", сматра Вулетићева.

Нагласила је да оно што је индикативно јесте да је дошло до неке несреће, да је дошло до испуштања радиоактивиног материјала у средину и треба предузети неке додатне мере да се испита да ли има утицаја на храну, млеко, воду које људи користе.

"Код нас није детектован никакав вештачки радионуклид који би био пореклом из ове несреће. Не само код нас него и у Европи", навела је Вулетићева.

Објаснила је да ни скандинавске земље, које имају врло осетљиве инструменте и које су врло ригорозне јер су имале искуство из Чернобиља када су они били први који су открили ту несрећу, нису пријавиле никакве неуобичајене вредности.

"Код нас се свакодневно мери. Ми имамо уређаје, мерне станице које аутоматски, континуирано 24 часа на дан прате ниво радиоактивности", објаснила је Вулетићева.

Поред тога, додаје, имамо акредитоване лабораторије које прате друге врсте узорака као што су ваздух, падавине, храна и вода. "То се свакодневно прати и о првом неуобичајеном резултату обавештава се Директорат, а он обавештава јавност о томе", истакла је Вулетићева.

Велика примена извора јонизујућег зрачења

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је у комуникацији са међународним институцијама, пре свега Међународном агенцијом за атомску енергију. Поред тога, у контакту су и са нама најближим нуклеарним електранама.

"Нама најближе две нулеарне електране су у Мађарској и 'Козлодуј' у Бугарској и ми имамо врло добру сарадњу са њима. Поред тога што смо чланице међународних конвенција, ми имамо билатерални споразум са Мађарском о обавештавању у случају било каквог немилог догађаја", објаснила је Вулетићева и додала да заједно учествују у вежбама симулација акцидената.

Када је реч о Винчи, каже да је она у систему који је под надзором Директората.

"Тачно је да још није завршен процес пребацивања радиоактивног отпада из тренутног хангара у нови савремени хангар, али тај процес је у току и надамо се да ће у некој скоријој будућности и то бити завршено", додала је Вулетићева.

Указала је да примена извора јонизујућег зрачења у Србији велика, пре свега у медицини и индустрији.

"Значи нису извори лоша ствар него ми много имамо користи од њих и морамо да их користимо и зато је важан посао Директората који врши надзор над свим тим коришћењем извора јонизујућег зрачења", закључила је Вулетићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи