Београд, Панчево и Дебељача добили нове споменике културе

Влада Србије прогласила је нове споменике културе - Дом штампе у Београду, Евангелистичку цркву у Панчеву и Реформатску цркву у Дебељачи. Специфична архитектура, амбијентална целина и значај за заједницу разлози су да се ови објекти ставе под заштиту државе.

Најстарије од три здања, недавно проглашена споменицима културе, јесте Реформатска црква у Дебељачи из 1838. године. Рађена по пројекту руског архитекте, највеће је такво здање на територији бивше Југославије, са торњем високим 76 метара.

Зидови су типично беле боје, без украса, фрески и икона. Још раде и оргуље старе скоро век и по.

"Редовно имамо и богослужења и разних активности у оквиру цркве. На пример, следеће недеље ће бити дневни камп за децу, за основце", испричала је Марија Беседеш, свештеник Реформатске цркве.

Евангеличка црква у Панчеву из 1906. један је од симбола града и бисер неоготичке архитектуре. То је био храм Немаца протестаната, а од краја прошлог века не одржавају се службе, јер нема ни верника.

"То је једини објекат са тим карактеристичним неоготичким крововима у граду. Иако је мањих димензија, значајна је. Радили су је будимпештански архитекти", навела је Драгана Ружић из Завода за заштиту споменика.

Идеја је да се црква користи као простор за културна дешавања.

"У овој цркви се одржавају концерти, такмичења, међународни скупови, изложбе. Наша је жеља да црква постане једно музичко стециште", истакао је Борис Матијевић, секретар Црквеног одбора.

Дом штампе у Београду, подигнут средином 20. века према пројекту архитекте Ратомира Богојевића, сматра се његовим најзначајнијим делом.

У време настанка донео је новине у градњи пословних објеката. Дао је коначан облик Тргу републике и старом градском језгру у послератном периоду.

"То је наравно важно и за туристичку понуду Београда, а и за власнике зграде, који ће добити табле, а посетиоци ће моћи да сазнају о историји те зграде", казао је Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Статус споменика културе омогућиће лакши приступ финансијским средствима преко разних пројеката и омогућити да се ова здања реконструишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво